У Львові стартував проект «Споріднені душі»

Четвер, 10 травня 2018, 09:01
Цього травня для львів’ян та гостей міста відкриється унікальна можливість відвідати цікавий проект «Споріднені душі», глибше дізнатися про художню творчість Тараса Шевченка, іспанців Франціско де Гойї і Карлоса Гарсія Лаоса, зрозуміти, як можна пов’язати класичне мистецтво із сучасним.
У Львові стартував проект «Споріднені душі»

У стінах музею сакральної барокової скульптури Йогана-Георга Пінзеля (пл. Митна,2) за сприяння Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького представлять оригінали графічних творів Тараса Шевченка з колекції Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ), копії офортів із оригінальних дощок Франсіско де Гойї  з серії «Капрічос», що зберігаються в колекції музею Франсиско де Гойї в м. Сарагоса (Іспанія).  Між минулим і сьогоденням – абстрактні скульптури Карлоса Гарсії Лаоса  із глибоким концептуальним змістом: Материнство, Лицемірство, Сутність, Самотність, Гуманізм, Початок - Кінець, Симбіоз, Душа, Мистецтво.

Проект висвітлює морально-етичні проблеми людства поза часом та простором. Вони виникли  разом  із людською цивілізацією, а з її розвитком  лише поглиблювалися та загострювалися. Ми говоримо, що сучасне суспільство переживає моральну дезорієнтацію та моральне «падіння». Саме це показували у свої творах на поч. ХІХ ст. Франціско де Гойя в Іспанії, а в середині ХІХ ст. Тарас Шевченко в Україні.  Художники творили в часи, коли їх народ потребував морально-етичних орієнтирів та самовизначення. У Тараса Шевченка – «Мальовнича Україна», «Сюїта самотності»,  «Притча про блудного сина», у  Франціско де Гойї – «Капрічос», «Жахи війни», «Притчі». 

Поєднання  в одному просторі творів геніальних художників минулого та  сучасного митця допоможе краще зрозуміти та почути один одного,  замислитися над соціальними проблемами, які висвітлювали в своїй творчості Тарас Шевченко в Україні, Франціско де Гойя та Карлос Гарсія Лаос в Іспанії, і які є актуальними сьогодні, скрізь і завжди.

На церемонії відкриття 8 травня 2018 р. о 14:00 візьмуть участь генеральний директор національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус, головний зберігач та ідейний натхненник проекту Юлія Шиленко та іспанський скульптор Карлос Гарсія Лаос.

О 15:00 для відвідувачів виставки іспанський скульптор Карлос Гарсія Лаос та старший науковий співробітник Національного музею Тараса Шевченка Анастасія Євглевська проведуть лекцію "Концептуальне мистецтво". На прикладах власних робіт сеньора Карлоса, а також робіт Тараса Шевченка та Франсіско де Гойї буде показано різні способи транформації рефлексій митців у зображення та скульптуру, специфіку застосування простих геометричних форм та кольорів для вираження філософських ідей.

Виставка доступна для огляду з 8 травня до 6 липня 2018 р. за графіком роботи музею сакральної барокової скульптури Йогана-Георга Пінзеля.

comments powered by HyperComments