Священика на Львівщині позбавили сану за порушення таємниці сповіді

Вівторок, 24 квітня 2018, 14:47
Після чотирьох років розслідування дій панотця греко-католицької церкви на Львівщині священика позбавили сану за порушення таємниці сповіді.
Священика на Львівщині позбавили сану за порушення таємниці сповіді

У процесі задіяли навіть священнослужителів із Ватикану. Сам колишній священик вини за собою не відчуває, повідомляє ТСН.

Про гріхи Івана Федуніва чотири роки тому дізналося все село. Якось у Народному домі люди зорганізували збори. Був присутній і тодішній ігумен храму. Каже, між ним та панотцем виникла суперечка. І священик, мовляв, не стримався й розбовкав сповідь. Після цього бажання сповідатись у чоловіка зникло.

"Я йому сказав, отче, шо ви робите. То ж не можна того робити. А він мені нічого не відповів. Припустіть, ви йдете сповідатися, а він тайну сповіді розказав. Ви хочете йти сповідатися до такого священика, певне, шо ні", – каже  мешканець с. Жулин Іван Федунів.

Сам колишній панотець Іван Сивак каже, що рішення його приголомшило. Двадцять п’ять років сумлінно служив людям і церкві. Гріха за те, що порушив таємницю сповіді, не бачить.

"Про цей гріх знали всі люди. То не було таємницею. Якшо знали всі люди, то яка може бути сповідь. Він ображав мою дружину в народному домі, я йому сказав пару слів, подивіться на себе, скільки у вас було коханок", – виправдовується священник.

Стрийська єпархія вирішила позбавити отця Івана Сивака сану. Розслідування проводили під керівництвом Ватикану аж чотири роки. Опитали багатьох свідків. Своє рішення називають не інакше, як карою. Бо розголошувати сповідь – дуже тяжкий церковний злочин.

Сповідь скількох вірян була розголошена, у єпархії не розповідають, бо це також таємниця. А от колишній отець Іван Сивак уже найняв адвоката. Хоче, щоб єпархія та Ватикан переглянули своє рішення.

comments powered by HyperComments