Артефакти, що свідчать про міграційність західних племен, представили на Львівщині

Субота, 11 листопада 2017, 20:55
Унікальні знахідки львівських археологів можуть відкрити нові сторінки стосовно свебських племен
Артефакти, що свідчать про міграційність західних племен, представили на Львівщині

Як повідомляє прес-служба Львівської ОДА, в двох могильниках, розташованих на території Сокальського району були виявлені частини крупної глиняної червонолакової посудини («terra siggilata»), предмети зі скла, вироби з металу, та два бронзові казани великого розміру. Знайдене захоронення відносять до кінця І середини II сторіч нашої ери, що пов'язане з міграційними процесами германських племен.

Особливе значення пам’ятки полягає в тому факті, що з’ясувалося перебування племен, яких на визначеній території бути не повинно. Це значно розширює історію України та підтверджує припущення, що деяка частина свебських племен пройшлася територією сучасної Західної України. Такими думками поділився керівник експедиції Ярослав Онищук.

Цікавий факт – перші артефакти були виявлені в Сокальському районі Львівщини взагалі випадково. Ці знахідки навесні 2017 принесли до музею року місцеві мешканці. Серед принесених речей виявились частини мечів, наконечники списів та інше. Важливість знахідки ті її значення для історичної науки не тільки України, а і усієї Європи, змусила науковців КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" розпочали дослідження спільно з кафедрою археології Львівського національного університету імені Івана Франка. Розкопки почалися у липні 2017 року та вже зараз можна говорити про те, що вони дали неочікуваний сенсаційний матеріал.

Нововідкрита пам’ятка археології має надзвичайно важливе значення не тільки для України, а й країн Центральної Європи. Знайдені речі можна експонувати на виставках в провідних музеях Європи. Науковці планують продовжувати пошук, а мешканцям Сокальського району, що повідомили про незвичайну знахідку археологів, вручили подяки.

Раніше повідомлялось, що новим завідувачем Золочівського замку було призначено людину із сільськогосподарською освітою.


 

comments powered by HyperComments