Коли найвищий посадовець області особисто агітує за кандидата, це неприпустимо - П.Дворянин

Володимир Діденко  |  Неділя, 12 листопада 2017, 16:33
Перший номер списка партії "Об’єднання "Самопоміч" до Львівської обласної ради – про "шахрайські феномени" з боку львівскої влади на останніх виборах в ОТГ.
Коли найвищий посадовець області особисто агітує за кандидата, це неприпустимо - П.Дворянин

На останніх виборах в об’єднані громади наша політсила реалізувала свої наміри в повному обсязі – ми провели своїх депутатів у всі 8 ОТГ.

Звісно, їх не така велика кількість, як нам хотілось, але тим не менш, ми прозоро провели кампанію з дотриманням чинного законодавства і всіх календарних норм щодо подачі необхідних паперів в ТВК і ДВК. На цих виборах ми спостерігали декілька шахрайських феноменів з боку влади.

Перший – це тотальний адмінресурс у вигляді залякування районною владою представників бюджетної сфери, від головних лікарів чи працівників ФАПів до керівників Народних домів чи директорів навчальних закладів. Меседж зрозумілий: «Якщо ідеш не від провладної сили, тебе буде звільнено». Дякувати Богу, нам вдалося відстояти права декількох наших кандидатів з цього приводу.

Також вважаю неприпустимим, коли найвищий посадовець обласного рівня особисто агітує за кандидата, кажучи мешканцям: «Або голосуйте за цього кандидата, або не буде у вас інвестора» – це щодо Славського. До речі, кількість готівки для купівлі голосів, що ходила по руках у принципових для влади округах – у тому ж Сколівському районі – зашкалювала. Про це нам, власно кажучи, повідомили самі люди.

Ще одне шахрайство - коли самовисуванці до останнього дня розповідають виборцям, що вони незалежні кандидати, а після виборів сідають під прапорці конкретної політичної сили. Якщо ми - європейська країна з чіткими правилами гри, така поведінка неприпустима. Політичні сили мають дотримуватись публічної боротьби у виборчому процесі . Усім партіям, які брали участь у цих виборах, треба замислитись, як протидіяти цьому шахрайству, бо ніхто не застрахований від використання владою тих самих інструментів на наступних виборах в ОТГ у грудні.

З іншого боку, я маю великі сумніви щодо судів, які зможуть об’єктивно розглядати такі питання. Тому поки що не бачу альтернативних інструментів, окрім як ходити від дверей до дверей та пояснювати виборцю, тана конкретних прикладах розповідати, що їх чекає. У тому числі, докладніше пояснювати, що таке ОТГ, бо люди не зовсім ще це розуміють.

comments powered by HyperComments