Міністра МЗС Польщі чекають в львівській тюрмі

Субота, 4 листопада 2017, 12:05
У Львів із дводенним візитом прибув міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.
Міністра МЗС Польщі чекають в львівській тюрмі

Сьогодні очільник польської дипломатії візьме участь у консульській нараді в польському генконсульстві та зустрінеться лідерами польських спільнот Львовщини.

У неділю пан Ващиковський відвідає месу в костелі святої Марії Магдалини, де зустрінеться з монахами зі згромадження Місіонерів Облатів Непорочної Марії. Перед полуднем він покладе квіти до пам’ятника жертв комуністичних злочинів, побуває у музеї-меморіалі “Тюрма на Лонцького” та зустрінеться з римо-католицьким духовенством у Латинському кафедральному соборі, передає Польське радіо.

Крім того, голова польської дипломатії відвідає Личаківське кладовище, де покладе квіти до меморіалу “Львівських орлят” та пам'ятника воякам УГА. Він також відвідає костел святого Антонія Падуанського та проведе зустріч з представниками місцевої влади.

Вітольд Ващиковський завершить візит відвіданням будівництва Польського дому у Львові.

Нещодавно в інтерв’ю телеканалу TVP1 глава МЗС Польщі заявив, що під час візиту до Львова він говоритиме про “ситуацію щодо поляків, польсько-українські відносини, особливо в історичному контексті”. Нагадаємо, що саме Ващиковський свого часу несподівано заявив: «З Бандерою Україна не вступить у ЄС».

Голова польської дипломатії також здобув собі славу справжнього ворога України, наголосивши, що «Польща накладе вето на вступ України до ЄС, якщо не будуть вирішені історичні питання та питання прав меншин». В Україні назвали цю його заяву влітку 2017-го "неприхованим шантажем і хамством, а також звичайним шовінізмом".

На початку вересня цього року у заочній дискусії з кандидатом від Соціал-демократичної партії Німеччини на посаду канцлера Німеччини Мартіном Шульцом Ващиковський повідомив, що, за підрахунками польських фінансових установ, понад мільйон українців-заробітчан переводять в Україну родинам та бізнесу від 3 до 5 млрд євро.

Міністр закордонних справ Польщі також наголосив, що торік Польща видала українцям понад 1,2 млн віз. Проте у першому півріччі 2017 року ця кількість склала вже понад 750 тис. віз, що дозволяють громадянам України проживати та працювати у Польщі.

Вітольд Ващиковський (Witold Waszczykowski, нар. 1957) — польський історик, дипломат і політик, у 2005-08 — заступник міністра закордонних справ, у 2008-10 — заступник голови Бюро національної безпеки, депутат Сейму VII і VIII скликань, з 16 листопада 2015 — міністр закордонних справ Польщі.

comments powered by HyperComments