Команди Ганущина, передусім, спрямовані до депутатів фракції БПП та інших - хто не хоче вникати - Кошулинський

Середа, 20 вересня 2017, 17:57
Репліка депутата Валентина Устименка щодо лобіювання "питань своїми командами" певними фракціями облради отримала широкий резонанс.
Команди Ганущина, передусім, спрямовані до депутатів фракції БПП та інших - хто не хоче вникати - Кошулинський

Нагадаємо, вчора депутат Валентин Устименко, коментуючи заклик Голови обласної ради Олександра Ганущина підтримати одне з питань з повістки дня, сказав: "В мене є пропозиція. Мені 70 років, прожив життя, підприємствами керував і совість якась в мене є. Ну, припиніть оці свої лобіювання питань своїми командами. Розумієте, не можливо сидіти, хочеться піднятись і піти. Ми дорослі люди і вам повинно бути соромно. Нагло лобіюєте і ми повинні тут сидіти і то слухати?".

Сьогодні видання zik, яке пов`язують з опальним бізнесменом Димінським, опублікувало низку коментарів від депутатів облради різних фракцій. 

Зокрема, депутат від «Свободи» Руслан Кошулинський каже: «Це команда для більшості, яка має голосувати у той чи інший спосіб. Ми це знаємо, ми це бачимо, – каже Р.Кошулинський. – Це є політичні хитрощі, які не нові. Це не є сьогоднішня вигадка, механізм вигаданий давно. Одним із перших його застосовували у Закарпатській обласній раді. Це такі їхні правила. Тобто вони не обговорюють попередньо порядок денний, не дискують питання, а механічно приходять на сесію, отримують вказівку від голови обласної ради, який у такий спосіб вказує голосувати «за» або «проти», і голосують. Можемо говорити про те, що обранці навряд чи глибоко вникають у порядок денний, їм це не потрібно. Згадайте, колишнього очільника фракції Партії регіонів, вже небіжчика. Його називали «золота рука», він у парламенті піднімав руку догори або донизу. Це у приблизно такий самий спосіб сьогодні керується більшість обласної ради».

Багато депутатів Львівської облради, вважає Р.Кошулинський, не мають бажання вникати у суть питань, які розглядаються на сесії, їм це не потрібно: «Якщо люди досвідчені, прожили життя, але прийшли для того, щоб отримати якісь бонуси для свого бізнесу, підприємства, а більшою мірою так і є – головні лікарі, керівники підприємств, державних чи комунальних чи іншого напрямку – їм потрібна певна преференція для підприємства, посади, щоби отримати з бюджету замовлення для своєї фірми, або фірм, які вони лобіюють. Навіщо їм вникати дуже глибоко і розбиратися? Вони отримали завдання, бачать орієнтир – по ньому будуть рухатися». 

Сам Устименко каже, що біда в депутатах: «Біда в наших депутатах. Коли я розмовляю з ними, кажу: «Хлопці, ви ж маєте свої округи, свої думки, позиції. Як так ви не поважаєте самі себе? Пішла команда – ви тиснете, не пішла команда – не тиснете», – каже В.Устименко. – Чітко можна відразу знати, яке питання проходить, а яке – ні. Сказав «прошу підтримати» – питання проходить, сказав «прошу визначитися» – це питання вже не пройде ні в якому разі. Кажу депутатам: «Поважайте себе. Це ж усе від вас залежить, чому ви таке допустили. Чим ви зобов’язані? Що, хабарі берете? Вам щось дають? Ні, не дають. Ви знаєте, що голови фракцій зібралися, між собою сіли подерибанили, а вам сказали команду – ви як боввани голосуєте. На жаль, не побачив я активної позиції депутатів».

У цій ситуації, зізнається депутат, у нього взагалі зникає бажання ходити на сесії: «Хочеться піднятися і піти геть. Cказати: не буду я ходити на сесію, бо не можу цього слухати». 

Особливо образливим для нього, розповідає обранець, було те, що його колеги після «команди» голови ради не підтримали звернення щодо продовження мораторію на продаж землі.

Щодо того, що в сесійному залі ходять гроші, зауважує депутат – це ще треба довести. Наразі він лише підозрює, що існує лобіювання деяких рішень, зокрема, щодо приватизації, надання дозволів, політичних питань.

В.Устименко запевняє: такий же принциповий він і на засіданні фракції «Батьківщини», членом якої є: «Навіть якщо у нас на фракції піднімалися питання, з якими я не погоджувався і які суперечили моїм виборцям, області – я казав: «Ні, я підтримувати цього не буду. Якщо так поставите питання, можу навіть вийти з фракції…».

На думку В.Устименка, депутати, якщо захочуть, можуть припинити практику голови облради давати вказівки під час голосування: «Якщо би усі фракції поставили питання: «Дорогенький, або ведеш сесію як має бути, або ставимо питання про переобрання голови обласної ради… Але так не буде. Вони у коментарях  говорять, а такого на практиці не роблять». 

Голова облради називає певні приз ви до депутатів, яки йдуть від нього "робочим процесом у раді, який полягає у тому, що всі люди дорослі".

"Сесії, котру ви бачите у сесійній залі, передує тривала робота з головами фракцій, де відома позиція тої чи іншої фракції з того чи іншого питання. І моя позиція також відома - вона ні для кого секретом не є. Економлячи час депутатського корпусу, як будь-який інший депутат, я можу брати хвилину на виступ з мотивів, а можу це висловити одною фразою, що роблю дуже часто. Зазвичай, за переважну більшість питань, які виносяться на розгляд у пленарному режимі я пропоную голосувати «за», щоби це рішення проходило. Тому для мене тут нічого нового немає. Можливо, комусь це не подобається, можливо, у когось у цей момент були надмірні емоції, бо давно не бачились…", - перед положив О.Ганущин в інтерв'ю ZIK.

"Економлячи час депутатів, я роблю, як і більшість спікерів – як Андрій Садовий, Андрій Парубій тощо. Це звичайний робочий процес і я нічого у ньому не бачу. Кожен має право на позицію і на її висловлення у сесійному залі, у тому числі голова обласної ради. Як би це комусь не видавалося дивним", - вважає О.Ганущин

comments powered by HyperComments