Страшний сон Синютки, або битва за Краковець

Володимир Діденко  |  Четвер, 7 вересня 2017, 11:40
Розбудова «з нуля» Руху Нових Сил на Львівщині, продовженням якої стала вчорашня зустріч Давида Сакварелідзе з громадськістю Львова, можливо, є не найбільшим головним болем голови ЛОДА.
Страшний сон Синютки, або битва за Краковець

РНС став головним драйвером нового політичного сезону на Львівщині. Створивши блискучий інформаційний привід, молода політсила безсовісно набирає рейтинг по всій Західній Україні. Причому самим класичним способом - запрошення на зустріч з одним із лідерів, розповсюдження агітпродукції, полум'яні промови батоно Давида зі звинуваченнями влади у корупції (у що електорат, безумовно, готовий вірити), скарги у Фейсбуці і на ефірах по ZIKу та «24 каналу» на владу, яка «зриває наші зустрічі, але їй це не вдасться», рекрутування під час зустрічей молодих та літніх активістів в партійні лави.

Прогнозовано соратників Саакашвілі підтримав лідер «Самопомочі». Для партії, яка (з початку економічної блокади Донбасу і сміттєвої - Львова) позиціонується як жорстка опозиція до чинної влади, це цілком логічний крок.

Коли ж слідом за ним це зробив лідер «Громадянської позиції», то стало зрозуміло, про що саме Фронда домовлялася навесні у галицьких та київських кав'ярнях. Зі слів Анатолія Гриценка, його партія зараз веде переговори щонайменше з п’ятьма політсилами щодо об'єднання зусиль. 


«Ми координуємо свої дії з «Рухом нових сил, «Демальянсом», «Європейською партією України», «Самопоміччю», «Народним контролем» та іншими політичними партіями, які брали участь у переговорному процесі. Зараз одного із лідерів партій брутально викинули», – заявив він в ефірі програми «Vox populi».

На відміну від Садового, Анатолій Гриценко пообіцяв, що сам поїде на кордон зустрічати Саакашвілі.

«Вважаю обов’язком солідарно підтримати Михайла. Навіть якщо Саакашвілі не вдасться заїхати і провести прозорий судовий процес. Ми ж знаємо, як діють суди і кому вони підконтрольні», – зазначив Гриценко.


За переконанням політика, провокацій на кордоні можна очікувати лише від влади.

«Ми зараз в контакті з тими політичними і громадськими діячами, які братимуть в цьому участь. Ми наголошуємо, що не планується жодних незаконних, силових дій. Тому, якщо такі будуть, то тільки з боку тих, хто є владою, або підспівують владі», – сказав Анатолій Гриценко.

Він мав рацію, бо вже через день, не будучи в змозі зібрати людей для імітації протесту проти приїзду Саакашвілі до Львова, влада знайшла і поставила на фейкову акцію біля Ратуші на Площі Ринок поряд з п'яницями школярів 12-13 років. Виглядало огидно. Проте, мабуть, вистачило, щоб відзвітувати Києву, що "Львів протестує проти Міхо і його прибічників". 


"Проблема з Саакашвілі", до речі, виникла у голови Львівської ОДА ще місяць тому, коли про десантування його колишнього одеського колеги у Краковці ще нікому не було відомо. "Ніж в спину" губернатору встромила Яворівщина, висловивши незгоду з позбавленням Міхеіла Саакашвілі громадянства України.

Найгіршим було навіть не те, що районна рада (серед лав якої немає жодного депутата з Руху Нових Сил) абсолютною більшістю голосів підтримала це звернення. А те, що за нього проголосували навіть 5 із 8 членів фракції БПП у Яворівській райраді. Лише два депутати утрималися, один — був відсутній. 

Цей безпрецедентний випадок став черговим свідоцтвом не тільки системної кризи в обласній організації БПП, з якою за рік так і не зміг дати ради Гринів-молодший. В Києві зрозуміли, що губернатор Львівщини аж ніяк не керує райрадами. Що для Олега Синютки, мабуть, було значно гірше, ніж проблеми з дісципліною у місцевому осередку Президентської політсили.

Тому зараз в ОДА будуть робити все, щоб доказати свою спроможність щодо майбутньої ситуации в Краковці. Тож діти з п'яничками під окнами Садового, мабуть — ще не останній зашквар. 

"І ось тут виникає ще одна проблема для львівського губернатора, — пише у своєму блозі редактор одеського ресурсу "Южный Курьер" Олександр Вельможко. — Як зробити так, щоб зменшити кількість співрозмовників одного з лідерів Руху Нових Сил - зрозуміло. Тут нічого не змінилося за останні 50 років: зателефонувати керівнику району та дати команду: "не допустити!" Але часи-то вже не ті)) Зупинити бабульок, які йдуть подивитися на "молодого грузина-прокурора" неможливо, розігнати - брутально. Ось і спілкується Давид з людьми похилого віку на свіжому повітрі. А потім виливає душу в фейсбуці про львівських "сатрапів" Порошенко. Сатрапам, відповідно, це не подобається".


Апогей протистояння влади з так званими "демократичними силами" настане 10 вересня на кордоні Львівської області з Польщею. Видовище обіцяє буди досить цікавим. 

comments powered by HyperComments