Львівщина отримає додаткову підтримку для аграрного сектору

Максим Бурич  |  Середа, 23 серпня 2017, 12:08
На Львівщині впроваджують Комплексну програму підтримки та розвитку агропромислового виробництва Львівської області на 2016-2020 роки
Львівщина отримає додаткову підтримку для аграрного сектору

У Львові відбулось засідання Робочої групи з питань розвитку сільських територій Офісу підтримки реформ при Міністерстві агарної політики та продовольства України і асоціації "Підтримки індивідуального житлового будівництва на селі "Власний Дім". Під час засідання присутні обговорили важливість надання аграрному сектору всебічного розвитку та підтримання розбудови сіл на Львівщині. Завдяки поступовому впровадженню підтримки сіл в областях вже є вагомі результати.
Так, за роки впровадження програми "Власний дім" більше 101 тисяч сільських родин отримали 1,49 мільярдів гривень державної кредитної підтримки, в тому числі:
•    Державного бюджету - 723,2 мільйони гривень (49%)
•    Місцевого бюджету - 767, 5 мільйонів гривень (51%)
За допомогою цих ресурсів введено понад 1,7 мільйонів м. кв. Житла, підключено до існуючих комунікацій 77 тисяч житлових будинків, проведено комплекс заходів по спорудженню водо - газових мереж.
У Львівській області надання пільгових кредитів для фермерів за Комплексною програмою підтримки та розвитку агропромислового виробництва здійснюється через місцевий фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. За цією програмою на 2017 рік виділено більше 8 мільйонів гривень. Фінансування здійснюється за напрямком кредитування фермерських господарств під 5% річних.
Також присутні обговорили і поточні проблеми, які супроводжують діяльність по фондам у розвиток сільської місцевості. Внесок діяльності фондів міг би бути більший, але є декілька причин, зокрема:
Проблема №1 - відсутність 8 років поспіль фінансування загального фонду державного бюджету, що не дає можливості покращити житлові умови всім сільським жителям, які цього потребують та звернулись до фондів.
Проблема №2 - закінчення каденції "Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 року" та відсутність продовження її реалізації.
Проблема №3 - відсутність проведених засідань з 2013 року постійно діючого дорадчого органу, який відповідає за координацію роботи з виконання регіональних програм "Власний Дім", а саме Міжвідомчої координаційної комісії з питань підтримки індивідуального житлового будівництва на селі.
Також, не менш важливою проблемою є неоднакова підтримка сільських територій керівництвом областей різних регіонів. Присутні на засіданні відмітили, що Львівщина стоїть в лідерах по підтримці та розвитку серед регіонів, в яких впроваджене кредитна підтримки на розвиток особистих селянських та фермерських господарств.
Засідання Робочої групи з питань розвитку сільських територій Офісу підтримки реформ при Міністерстві агарної політики та продовольства України і асоціації "Підтримки індивідуального житлового будівництва на селі "Власний Дім" підсумовує, та рекомендує обласній державній адміністрації зробити послідовні кроки для розвитку Програми, зокрема:
Провести аналіз досвіду залучення фондів житлового будівництва на селі до реалізації програм, спрямованих на розвиток сільського господарства та сільської місцевості, а також можливості використання такого досвіду у практичній діяльності. Також варто забезпечити методичний супровід співпраці районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, територіальних громад та фондів житлового будівництва на селі у частині підготовки та реалізації програм, спрямованих на розвиток сільського господарства та сільської місцевості. 

comments powered by HyperComments