На Львівщині стартували змагання підрозділів розвідки на першість Збройних Сил України

Олег Довганик  |  Вівторок, 15 серпня 2017, 12:46
За три дні усі розвід групи мають виконати десять обов’язкових елементів програми змагань
На Львівщині стартували змагання підрозділів розвідки на першість Збройних Сил України

Першість серед розвідувальних взводів Збройних Сил України розпочалась у понеділок на Львівщині. Місцем проведення заходу було обрано один з окремих навчальних батальйонів 184 Навчального центру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана П. Сагайдачного.

Близько 80 військовослужбовців розвідувальних підрозділів військових частин Сухопутних військ, Військово-морських сил та Високомобільних десантних військ ЗС України упродовж трьох діб змагатимуться за право називатися кращими у мистецтві розвідки.
Зі слів начальника розвідуправління-заступника начальника штабу командування Сухопутних військ ЗС України полковника Миколи Постольника, у такому форматі змагання серед розвідників проходять уперше.

До цього в змаганнях розвідників брали участь ще й бійці полків спеціального призначення, які нині увійшли до новостворених у структурі ЗС України Сил Спеціальних Операцій. За словами офіцера, оскільки такі змагання проводяться уперше, то й перелік завдань для груп розвідників був переосмислений та опрацьований із урахуванням бойового досвіду, набутого в районі проведення АТО.

Зокрема, один з таких «сюрпризів» від організаторів очікував учасників вже у перший день. Завдання полягало у подоланні смуги перешкод довжиною у 380 метрів. Особливістю цієї ділянки є те, що вона комбінує собою елементи класичної «тропи розвідника», «полоси психологічного загартовування» та, власне, смуги перешкод: рови і завали з дерев, ями з вогнем та суцільно затемнені підземні комунікації, імітація завалів та розрушених будівель, елементи верхолазної підготовки, виконання прийомів тактичної медицини та застосування і метання холодної зброї. Пересування на дистанції відбувається двійками, бійці мають страхувати один-одного і контролювати простір навколо себе. Темп пересування виснажуючий, «рваний».

– Долати смугу було важко, – розповідає один з бійців-розвідників, 32-річний киянин Андрій. – На нашій базі ми не маємо такої смуги підготовки, тому пройти цей етап вдалося лише завдяки хорошій фізичній формі.

Організатори змагань також розповіли, що за три дні усі розвід групи мають виконати десять обов’язкових елементів програми змагань. Серед них: рух за азимутами, прохід групи через лінію зіткнення, марш-кидок, подолання мінного поля , тактична медицина, здійснення пошуку визначеного об’єкту на площі близько 50 квадратних кілометрів, форсування водних перешкод корегування артилерії та виконання стрілецьких вправ тощо. Додамо, що весь цей час розвідникам буде протидіяти спеціальний загін, призначений для виявлення розвід груп. «Полювання» буде тотальним і жорстким, а групи, які буде знайдено, отримають штрафні бали і, фактично, втратять шанс на перемогу.

– Мистецтво розвідки це, насамперед, мистецтво залишатись непоміченим і виконувати задачу. Запальні вогневі контакти бувають лише в художніх кінофільмах. У розвідника сила і витривалість не є домінуючими факторами. Насамперед, вітаються розум і винахідливість, спостережливість і скритність, – зазначив полковник М. Постольник. – Результатами цих змагань буде не лише виявлення найвправнішої розвід групи, але й обмін досвідом та професійними навичками серед розвідників різних військових частин. У кожного є унікальний досвід набутий у реальних бойових операціях. Адже серед учасників близько 80 відсотків – ветерани бойових дій.

comments powered by HyperComments