Біля входу до храму св. Юра у Львові тепер є меморіальна таблиця Маркіяну Шашкевичу (ФОТО)

Юлія Субота  |  Субота, 29 липня 2017, 17:04
У рамках святкувань 152-ої річниці від дня народження Шептицького відкрили та освятили меморіальну таблицю о. Маркіяну Шашкевичу.
Біля входу до храму св. Юра у Львові тепер є меморіальна таблиця Маркіяну Шашкевичу (ФОТО)

Сьогодні, 29 липня, біля входу у Святоюрський собор відбулось відкриття та освячення меморіальної таблиці о. Маркіяну Шашкевичу. Захід відбувся у рамках Свята української молоді «Андрей Шептицький – це Україна: будівничий, князь, лідер».

Відкриття такої таблиці у міста Лева називають не інакше, як відтворенням історичної справедливості, саме у цьому храмі колис вперше пролунала проповідь до вірян нашою рідною українською мовою. Виголошував її ніхто інший як Шашкевич.

«Таблицю о. Маркіянові Шашкевичу встановив ще митрополит Андрей Шептицький у 1911 році до 100-річчя від уродин цієї великої людини. Пізніше вона була знищена царськими жандармами. Коли арештували митрополита Андрея, то таблицю вкрали. Вона мала дорогоцінні метали і камені. Після повернення митрополита, він робив спроби відновити таблицю. Це вдалось, але оновлена таблиця була більш скромна. Коли прийшла радянська влада, то цю таблицю було знову знищено. Протягом багатьох років ми проводили дослідження в бібліотеках, архівах, переписках – і віднайшли описи таблиці. На превеликий жаль, фото не вдалось відшукати. Завдяки скульптору Василю Гурмаку і команді нам вдалось максимально наблизити цю таблицю до такої, якою вона була 106 років тому», – зазначив Президент Центру національного виховання імені Андрея Шептицького, голова оргкомітету свята Григорій Брунець. 

Більше новин Західної України читайте на “Справжній Варті”.

 

comments powered by HyperComments