В Львівській області тривають жнива: не спалюйте стерні

Субота, 29 липня 2017, 10:40
На Львівщині відбуваються жнива, але на полях залишається багато стерні та соломи. Львівська ОДА застерігає до пильності, адже спалювання призводить до пожеж, знищення флори та фауни, надзвичайних ситуацій.
В Львівській області тривають жнива: не спалюйте стерні

Відомо, що при спалюванні соломи родючий шар грунту також згорає. Там помирають птахи та тварини, знищується мікрофлора.

«При спалюванні стерні озимої пшениці на одному гектарі знищується така кількість органічної речовини, яку можна компенсувати лише внесенням 40 т/га гною. При спалюванні 40-50 ц стерні і соломи з гектара втрачається до 20-25 кг азоту і 1500 -1700 кг вуглецю, різко погіршуються  водно  фізичні властивості ґрунту. Встановлено, що солома згорає на одному квадратному метрі за 30-40 °С, при цьому температура на поверхні ґрунту під час горіння може досягати 360 °С, на глибині 5 см – близько 50 °С. Вигорання органічної речовини ґрунту відбувається в шарі 0 –5 см, а втрати води - в шарі 0-10 см. Це, без сумніву, негативно позначається на родючості ґрунту, оскільки на утворення 1 см його родючого шару необхідно близько 100 років», - наголошує Руслан Гречаник - директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА.

Варто зазначити, що вже відбулось більше 645 пожеж. Найбільше їх було у Пустомитівському, Жовківському районах та Львові.
Саме через це державна екологічна інспекція у Львівській області винесла 167 постанов на суму -  29393,0 грн.

Більше новин про Західну Україну читайте на "Справжня Варта".

comments powered by HyperComments