Депутатів ЛМР закликали дотриматись Закону по реалізації житлових прав мешканців гуртожитків

Максим Бурич  |  Четвер, 20 липня 2017, 14:20
Народний депутат України Оксана Юринець звернулась до влади міста Львова щодо дотримання Закону по забезпеченню реалізації житлових прав мешканців гуртожитків
Депутатів ЛМР закликали дотриматись Закону по реалізації житлових прав мешканців гуртожитків

Сьогодні, 20 липня, під час пленарного засідання сесії Львівської міської ради до депутатів та всіх присутніх звернулась Народний депутат України Оксана Юринець та закликала дотримуватись Закону, який забезпечує конституційні права на житло громадян що проживають у гуртожитках. 

За словами Юринець, місцева влада має звернути особливу увагу на Закон України 1076, аби встигнути забезпечити всю процедуру реалізації Закону до 4.12.2017 року. 

"Будь-який законопроект, який приймається у Верховній раді, його імплементація залежить від чітких пунктів, які є в цьому законі. В законі 1076 прописано дуже багато речей, які давно пора виконувати. Я сьогодні просто хотіла нагади присутнім, що подальший мій ряд запитів з вересня до грудня, щоб вони не лякались. Я знаю, що вже розпочались роботи та є поодинокі випадки, які нажаль можуть дати можливість бути проблемі в достатньо великому часі.  

Якщо буде саботаж, або не буде виконуватись згідно цього закону всіх пунктів, то будуть проблеми і до грудня люди просто можуть не встигнути, а насправді люди чекали вже дуже довго. Деякі стоять в черзі по 20 років. 

Три вулиці Кульпарківська, Наукова і Володимира Великого - це колишні ЛАЗівські гуртожитки. Нам треба розуміти, що це не гуртожитки вищих навчальних закладів, і треба вже робити.  

Моя сьогоднішня заява була про те, що якщо вже місцева влада взялась за це і до грудня вже має прозвітувати", - зазначила Оксана Юринець. 

Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" передбачає багато переваг, зокрема: 

  • Можливість реалізації конституційного права на житло громадян, які за відсутності власного житла тривалий час на правових підставах, визначених законом. Тобто приватизувати собі житло в гуртожитку, однак після його передачі у власність територіальних громад. 

Реалізація цього Закону направлена на громадян та членів їхніх сімей, одиноких громадян: 

  • які не мають власного житла 

  • Не використали право на безоплатну приватизацію державного житлового фонду 

  • На правових підставах, визначених цим Законом, вселені у гуртожиток 

  • Фактично проживають у гуртожитку протягом тривалого часу (5 і більше років) 

Також, Закон встановлює мораторій на виселення з гуртожитків мешканців та відчуження відповідних гуртожитків до січня 2022 року. 

Важливо, що Закон був підписаний ще 1.06.2017 і опублікований в офіційному джерелі 3.06.2017. Цей Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

Реалізація змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків відбуватиметься так: 

  1. Протягом 3 місяців (тобто до 4.09.2017) Кабінет Міністрів України має розробити та подати на розгляд у Верховну Раду України  Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2017-2021 роки, в якій буде визначений перелік всіх гуртожитків, на які поширюється дія Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" 

  1. Усі органи місцевого самоврядування протягом 6 місяців повинні 

  •  Створити комісії із забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків та подати проекти рішень про передачу таких гуртожитків у власність територіальних громад на затвердження місцевим радам 

  • Видати ордери мешканцям гуртожитків, стосовно яких в установленому порядку були прийняті рішення про надання їм жилої площі або житла у гуртожитку на правових підставах 

  • Прийняти гуртожитки, визначені Загальнодержавною програмою, у власність територіальної громади 

  • Розглядати питання щодо прийняття рішень про надання жилої площі в гуртожитку 

Не менш важливим є уточнення щодо гуртожитків: 

Сфера дії цього Закону поширюється на гуртожитки, що є об’єктами права державної та комунальної власності, крім гуртожитків, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні військових частин, закладів, установ та організацій Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Державної спеціальної служби транспорту, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій (крім тих, що знаходяться поза межами військових частин, закладів, установ, організацій), державних навчальних закладів (крім тих, яким надано статус гуртожитків сімейного типу та призначених для проживання сімей викладачів і працівників), Національної академії наук України (крім тих, яким надано статус гуртожитків сімейного типу та призначених для проживання сімей). 

Також дія цього Закону не поширюється на гуртожитки, побудовані або придбані за радянських часів (до 1 грудня 1991 року) приватними або колективними власниками за власні або залучені кошти (крім гуртожитків, що були включені до статутних капіталів організацій, створених у процесі приватизації чи корпоратизації, у тому числі тих, що у подальшому були передані до статутних капіталів інших юридичних осіб або відчужені в інший спосіб). 

 

comments powered by HyperComments