На Львівщині 10 років тому сталась Ожидівська фосфорна аварія

Роман Матвіюк  |  Понеділок, 17 липня 2017, 14:52
16 липня 2007 року о 16.55 год на перегоні Красне-Ожидів, неподалік залізничної станції Ожидів зійшли з рейок та перекинулися 15 цистерн з жовтим фосфором товарного потягу №2005 (всього у складі потягу було 58 вагонів). Цистерни слідували зі станції Аса (Джамбул, Казахстан) до станції Оклеса (Республіка Польща). Через витік фосфору із однієї цистерни сталося самозаймання 6 цистерн.
На Львівщині 10 років тому сталась Ожидівська фосфорна аварія

Того дня в результаті сходження цистерн було пошкоджено 50 м залізничної колії, близько 100 м контактної мережі та три опори. Під час гасіння пожежі утворилася хмара з продуктів горіння (зона ураження близько 90 кв. км). Почалась евакуація із зони ураження. Ситуація ускладнювалась тим, що водою гасити фосфор не можна.

До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації було залучено 450 осіб особового складу та 80 одиниць техніки, у тому числі: від МНС 125 осіб і 30 одиниць техніки, від Мінтрансу 30 осіб і 7 одиниць техніки (6 пожежних потягів), від МВС 220 осіб і 30 одиниць техніки, від МОЗ 25 осіб і 9 одиниць техніки.  Ввечері 16 липня о 22:29 пожежу було погашено. Внаслідок пожежі продуктами горіння отруїлося 16 осіб, з яких 13 у стані тяжкого та середнього ступеня важкості госпіталізовано до військового медичного клінічного центру Західного оперативного командування у Львові. Семеро госпіталізованих – працівники МНС, двоє – працівники Державтоінспекції, четверо – місцеві жителі. Загиблих не було, однак зранку наступного дня мешканці Буського району почали звертатися у лікарні та медпункти зі скаргами на нудоту і головний біль. Жителів найближчих сіл було тимчасово відселено.

Наступного дня після аварії у зв'язку із реакцією фосфору з повітрям пожежа продовжилась в невеликих осередках, які були не покриті піною. Пожежники продовжували поливати піною місце катастрофи.

На третій день після аварії почали піднімати та завантажувати уцілілі цистерни з фосфором. В цілому з початку виникнення надзвичайної ситуації було госпіталізовано 152 особи (з них 27 дітей), у тому числі 14 рятувальників МНС, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі, 3 медичних працівники, які надавали невідкладну медичну допомогу в зоні надзвичайної ситуації, решта – жителі навколишніх населених пунктів. Тяжких хворих не було.

Сільська головиха Ожидова Олександра Шах відзначає, що офіційних даних про погіршення стану здоров’я людей не було. В рік аварії в Ожидові народилося 38 немовлят. В дітей не було виявлено жодних відхилень від норми чи патологій. Тому, вона припускає, що страшного впливу фосфорна трагедія на організм людини не мала. На сьогодні село живе та розвивається.

Нагадаємо, Два райони на Львівщині без світла

comments powered by HyperComments