Львівський Монумент Слави: бути чи не бути – час покаже

Максим Бурич  |  П'ятниця, 7 липня 2017, 09:00
Міська комісія щодо питання експонування пам’ятника Монумент Слави так і не дала чіткої відповіді «демонтувати чи лишити» та знов відтягує час
Львівський Монумент Слави: бути чи не бути – час покаже

Під час другого засідання членів робочої групи звучало багато думок та зауважень щодо пам’ятника по вулиці Стрийській. Монумент Слави не тільки прямо чи опосередковано заважає багатьом мешканцям Львова, а ще й може нести загрозу життю львів’ян. Про це під час наради заявили присутні.

За словами присутніх, пам’ятник наразі знаходиться у незадовільному стані. Плити, які облицьовують стелу на 70% обвалені, а решта знаходиться у такому стані, що в будь який момент може обвалитись та завдати шкоди пересічним громадянам чи автомобілям. Цей факт члени комісії прийняли до відома, та продовжили слухати всі «за» та «проти» щодо пам’ятника.

Присутні представники патріотичних організацій та члени родин репресованих за часів війни українців висловлювали обурення, що цей пам’ятник Слави ще досі не знесений. За словами Петра Франка, цей монумент присвячений радянській армії, радянським визволителям від нацизму. На думку багатьох, пам’ятник має відкриту пропаганду та виславляння радянського режиму.

«Як вважаєте, чому Слава викарбовано на монументі? Це Слава радянській армії. Пам’ятник однозначно має бути знесений», - зауважив Петро Франко.

Під час засідання комісії свою критичну позицію озвучили представники патріотичних організацій та члени добровольчих батальйонів. За словами учасників АТО - членів добровольчих батальйонів,  Монумент Слави буде однозначно знесений, з погодженням міської ради чи без нього.

«Цей Монумент буде знесено. Питання лише в тому, чи буде він знесений спокійно, чи через кров», - заявили представники добровольчих батальйонів.

Всі пропозиції та зауваження члени комісії прийняли до відома, та вирішили:

Пункт 1. З огляду на озвучену інформацію про критичний аварійний стан частини об’єкту пам’ятки Монумент Слави на вул. Стрийській, доручити Галицькій РА підготувати проект рішення виконавчого комітету ЛМР, щоб замовити у НУ «Львівська політехніка» дослідження аварійності цього об’єкту, та провести засідання комісії з надзвичайних ситуацій щодо визначення «дорожньої карти» проведення протиаварійних робіт.

Пункт 2. Підготувати «дорожню карту» щодо можливої вартості демонтажу пам’ятки Монумент Слави на вул. Стрийській, з врахуванням юридичної, технічної і фінансової складових.

Пункт. 3. Підготувати «дорожню карту» із запропонуванням можливих варіантів музеєфікації пам’ятки Монумент Слави на вул. Стрийській.

Пункт 4. Запропонувати «дорожню карту» проведення архітектурного конкурсу щодо пропозицій майбутнього використання території, де зараз встановлена пам’ятка Монумент Слави.

Пункт 5. Забезпечити максимальну публічність щодо розгляду можливих рішень експонування пам’ятки Монумент Слави на вул. Стрийській.

«Завдання нашої робочої групи є максимально відкрито і фахово підготувати кілька конкретних варіантів щодо майбутньої долі пам’ятки Монумент Слави. Наступне засідання робочої групи буде проведено після отримання необхідної інформації, відповідно до прийнятих пунктів», - наголосив голова робочої групи, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Таким чином робоча група в черговий раз «подовжила життя» Монументу Слави та проігнорувала думки та попередження представників патріотичних громадських організацій, представників добровольчих батальйонів та родичів сімей репресованих українців за часів минулих війн.

comments powered by HyperComments