У Шевченківському гаю з’явиться візит-центр: до реставрації діла нема

Максим Бурич  |  Четвер, 6 липня 2017, 10:38
У Львові відбулась публічна презентація стратегії розвитку музею Народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького на 2017 - 2027 роки
У Шевченківському гаю з’явиться візит-центр: до реставрації діла нема

Презентація стратегії розвитку музею у Шевченківському гаю розпочалась з демонстрації напрацьованого плану будівництва візит-центру.
На переконання директора Музею Романа Назаровця, львів’янам та гостям міста конче потрібно побудувати новобудову з їдальнею, презентаційними кімнатами і всім іншим, аніж зробити основний акцент на реставрації музею Народної архітектури і побуту.

За словами Романа Назаровця, музей має бути публічним простором для громади, та включати в собі не лише виставки народності, а й мати сучасні будівлі для відпочинку. «Наша місія це зробити музей місцем для зберігання неповторної української спадщини і примножувати національні та духовні цінності. Музей має бути культурним, освітнім та науковим центром, місцем для популяризації українських народних традицій та, звісно, для сімейного відпочинку», - зазначив на початку презентації директор музею Роман Назаровець. А після надихаючого вступного слова про роботу музею розпочалось обговорення візії подальшого існування історичної спадщини та що саме влада планує побудувати у Шевченківському гаю. За словами Назаровця, відвідувачам конче потрібно, аби був збудований візит-центр.

Раніше розмова йшла про те, що в цій будівлі буде «перевалочний пункт», де туристи можуть перекусити та зробити всі свої справи, але наразі виявляється дещо інше. Згідно з загальною стратегією, будівля включатиме місце для перекусу, декілька аудиторій в яких будуть проводитись презентації та зони для відпочинку. У плані будівлі зазначається: - Зона головного входу Музею – 258,5 кв.м. - Виставкова зона – 120,5 кв.м. - Кафе з поліфункціональним залом – 326,3 кв.м. - Науково-освітня зона – 187,5 кв.м. - Адміністративно-побутова зона – 33,6 кв.м. - Технічно-господарська зона – 70,0 кв.м. Загальна площа можливої будівлі складатиме 996,4 кв.м.
 

Проблема в тому, що перед тим, як погоджувати будівництво, керівництво Музею разом з владою міста навіть не намагаються дослухатись до думку львів’ян, та «на пролом» намагаються побудувати цю споруду. Під час презентації загальної стратегії, в рамках якої планується будівництво цього візит-центру, лише поверхнево прозвучали пропозиції щодо реставрації історичних пам’яток.
Директор музею Народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького Роман Назаровець зауважив на важливості відновлення історичних об’єктів в рамках стратегії, проте, зважаючи на неодноразові обговорення громади, це мало би бути першочерговим питанням у фінансовому плані стратегії. Наголошення на важливості будівництва візит-центру скоріш нагадує поступове протягування чиїхось особистих інтересів, аніж реальну важливість будівництва.
 

Згідно зі стратегією діяльність до 2027 року буде розподілена на три частини:
1. Реставрація та збереження, в рамках яких передбачається реставрація та утримання експонатів та об’єктів спадщини, будівництво нових сучасних фондосховищ та будівництво давнього ремісничого містечка.

2. Музей – науково-освітній простір, в рамках якого будуть організовані експедиції, дослідження, та пошук нових об’єктів та експонатів. Музей стане центром культури та освітнім центром, а також більше налагодить співпрацю з іншими музеями, грантовими організаціями та монастирем Свято-іванівської лаври.

3. Музей надаватиме послуги для відвідувачів, а саме: публічний простір для громади, інформаційно-освітній центр, майстер-класи в садибах, транспортна доступність, зоокуток, екологічний парк з інфраструктурою

Нагадаємо, Цьогоріч у Львові обіцяють відреставрувати 9 об’єктів у Шевченківському гаю

comments powered by HyperComments