Як вберегти ліси Львівщини: поради

Неділя, 2 липня 2017, 11:04
Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації закликає мешканців області дотримуватися правил поведінки під час відпочинку в лісі.
Як вберегти ліси Львівщини: поради

Непогашене багаття, тліючий недопалок, ігри із сірниками, розкидане сміття – це далеко не повний список основних причин виникнення лісових пожеж. У 99 відсотках випадків виною тому є людина.

Йдучи до лісу, необхідно пам’ятати всього декілька правил і тоді відпочинок буде не просто приємним, але й не матиме жахливих наслідків:

- Не підпалюйте суху траву на полях та галявинах у лісі.

- Не кидайте непогашені сірники або недопалки.

- Не заїжджайте безпосередньо в ліс механічними транспортними засобами, іскри від них можуть викликати пожежу.

- Не залишайте на сонці пляшки, залишки скла та сміття, що легко загоряються і можуть спричинити пожежу.

- Не влаштовуйте поблизу лісу різноманітні вогняні шоу.

- Утримуйтесь від розведення вогнища у лісі. Якщо це вкрай необхідно, то розпалюйте багаття, за можливості, на місці попереднього, місце розпалювання вогню очищайте від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, обкладіть це місце камінням або обсипте землею (піском).
-  Не залишайте вогнище без нагляду.
-  Коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково залийте вогнище водою або засипте піском, переконайтесь, що вогонь повністю погашено.

- Не смітіть у лісі! Після відпочинку використані пластикові пакети та пляшки, консервні банки, папір, а також скляний посуд заберіть із собою і викиньте на смітник.

- Не розбивайте скляні пляшки!

- Не везіть в ліс сміття.

- Не ламайте гілки дерев та кущів.

- Не вирізайте на деревах надписи, адже  це може призвести до всихання дерева, заселення його паразитами.

- Не зривайте лісових квітів.

- Не ловіть метеликів. Вони прикрашають природу і опилюють рослини. Пам'ятайте: метелика згубити легко: досить потримати його в руці -  і з його крилець опадуть луски, він не зможе більше літати.

- Не руйнуйте мурашників – вони лісові «санітари».

- Не чіпайте плазунів, які здаються вам небезпечними, бридкими або непотрібними. Вони – невід’ємна , важлива частина лісового середовища.

- Не чіпайте змій. Вони можуть становити загрозу для вашого життя. Краще обійдіть їх стороною.

- Не ловіть диких тварин і не забирайте їх додому.

- Не руйнуйте пташиних гнізд.

- Не беріть у руки пташині яйця, пташенят, звірят: людський запах відлякує дорослих диких тварин, позбавляє малят батьківської опіки, вони стають легкою здобиччю для хижаків.

comments powered by HyperComments