Як безпечно обрати для себе баштанні: поради фахівців
Лікарі запевняють, що із цими продуктами слід бути обережними, адже вони максимально накопичують нітрати, які, потрапляючи в організм, є дуже небезпечним канцерогеном.
Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, гранично допустимі концентрації нітратів у добовому раціоні харчових продуктів не повинні перевищувати 450–500 мг/кг норми.
Встановлено допустимі концентрації нітратів у харчових продуктах, перевищення яких є основою для їх вибракування. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг сирої маси. Найчастіше рівень нітратів перевищує норму у динях.
Фахівці вміють розрізняти кавуни, процес достигання яких пришвидшували хімікатами, без лабораторних досліджень – на око. Якщо прожилки білі і товсті, значить там значна доза нітратів. Найбільша кількість нітратів концентрується у шкірці і за три сантиметри від неї. Тому людям, які страждають від кишково-шлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям лікарі радять їсти тільки серединку – в ній нітратів удвічі або навіть втричі менше.
Не варто купувати кавуни та дині при дорозі, у невстановлених місцях торгівлі, бо кілька годин чистий кавун або диня вбирають стільки свинцю, що стають взагалі непридатним для вживання.
Існує декілька простих правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння ягодами:
1. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії. Не ігноруйте цей документ!
2. Не слід купувати ягоду з вм'ятинами, навіть якщо вам пропонують знижку.
3. У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
4. Свіжі кавуни мають зеленкуваті хвостики, а коли вони сухі, то ягода вже давно чекає на покупця. Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий, то значить, що кавун не дозрів як годиться. Що ж до дині, то вона має бути пружною, без вм’ятин. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Також бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами.
5. Перед споживанням баштанні обов’язково треба як слід помити під проточною теплою водою.
6. Якщо цьогоріч ви ще не смакували кавунами й динями, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути.
7. Коли їсте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
8. Розрізані кавуни й дині можна зберігати не більше доби, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику! Краще купити менший плід і родиною з’їсти його за один день.
Більше новин Львова та області читайте на “Справжній Варті”.