Завтра у Львові розпочинаються «дні тихої музики» пам’яті Василя Сліпака

Середа, 28 червня 2017, 10:18
У Львові з 29 червня до 1 липня триватиме Міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака.
Завтра у Львові розпочинаються «дні тихої музики» пам’яті Василя Сліпака

Заходи відбуватимуться у різних локаціях міста, які пов’язані з життям оперного співака, що загинув у зоні АТО влітку 2016 року.

У межах «днів тихої музики» звучатимуть опери “Орестея. Exercise” Олександра Козаренка та “Алкід” Дмитра Бортнянського.

У заходах візьмуть участь Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик», Львівський камерний хор «Глорія», Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів» і Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії. У Львові виступлять Йожеф Єрмінь, Етелла Чуприк, Софія Соловій та інші.

До маратону приєднаються не лише українські музиканти, а і численні гості з Франції, Польщі та інших країн. «W LIVE. Тихі дні любові і миру» збирає до Львова друзів та колег Василя Сліпака, серед яких, зокрема, диригенти П’єр ЛоРе та Ніколас Краузе, солісти Перін Медоф, Пол Ґоглєр, Гійом Дюссо (Франція), композитор Євгеній Ґальперін (Росія/Франція).

У межах маратону відбудеться круглий стіл про співака за участю його колег-музикантів і музикознавців. За матеріалами заходу планують випустити збірку.

Також передбачаються окремі події: перша – показ документального фільму «Міф» у кінотеатрі «Коперник», який зібрав багато кадрів та моментів з життя Василя Сліпака; друга – конференція Олександра Козаренка, який спробує визначити та сформулювати те, наскільки Василь Сліпак був частиною української діаспори за кордоном.

"Тема тихої музики на фортепіано – це ідея брата Василя Сліпака. Воно повинне бути всюди тому, що одній людині за допомогою музики можна багато що розповісти. Ми дуже довго думали про те, де повинні бути ці інструменти: в аеропорту чи на площі Ринок, але ми відмовилися від цього і вибрали ті куточки Львова, де тихіше, спокійніше і затишніше було б для самого Василя Сліпака. Саме тому фортепіано будуть у школі, де навчався Василь, у Палаці Потоцьких, у Львівській філармонії, у Храмі Святих Апостолів Петра і Павла, куди Василь повернувся на вічний спочинок, а поруч з почесними похованнями воїнів АТО на Личаківському кладовищі стоятиме орган, де виконуватиметься тиха музика", - розповів генеральний директор Львівської обласної філармонії Володимир Сивохіп.

Довідка

Василь Сліпак - український оперний співак, соліст  Паризької національної опери, волонтер, учасник бойових дій на Сході України. Загинув у бою від кулі снайпера 29 червня 2016 у смт. Луганське Донецької області. Кавалер ордена «За мужність» І ст., Герой України, кавалер ордена «Золота Зірка».

Нагадаємо, з нагоди Дня Конституції зі святом привітали 80-й аеромобільний полк.

Більше новин Західної України читайте на “Справжній Варті”.

comments powered by HyperComments