Львівщина вшанувала пам’ять жертв розстрілів, в’язнів тюрем Західної України

Понеділок, 26 червня 2017, 10:44
Священики відслужили поминальну панахиду за загиблими під час масових розстрілів комуністичними катами НКВС у червні 1941 року.
Львівщина вшанувала пам’ять жертв розстрілів, в’язнів тюрем Західної України

Днями, представники влади разом із громадськістю поклали квіти до підніжжя пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів, що на площі Шашкевича у Львові, та вшанували пам’ять загиблих українців хвилиною мовчання.

«Пам’ять про загиблих житиме вічно. Свої життя, 76 років тому, закатовані українці віддали за те, аби побороти російську навалу. На жаль, й сьогодні Львівщина прощається зі загиблими воїнами, які боронили нашу Україну на Сході. Давайте не дозволимо жодному ворогу нас роз’єднати. Молимося за тих, хто загинув за честь, за славу і за Незалежність», – зазначила під час віче заступник голови Львівської обласної державної адміністрації – керівник апарату Маріанна Вільшинська.  

У спільній молитві присутні помолились за всіх українців, які віддали свої життя заради кращого майбутнього.

Довідково:

22 червня 1941 р. розпочалася німецько-радянська війна. Актуальним питанням для радянської влади постала проблема переповнення в’язниць політичними в’язнями. Особливо це стосувалося тюрем прифронтової зони, зокрема й у Львові.

Тут було три в’язниці: № 1 – на Лонцького, № 2 – Замарстинівська та № 4 – Бриґідки. Тюрма № 3 перебувала у замку м. Золочева за бл. 70 км від Львова – сюди відправляли в’язнів, коли львівські тюрми були переповнені (у тюрмі на Лонцького при ліміті 1500 осіб перебувало 3 638 в’язнів). У тюрмах Львівщини станом на 22 червня 1941 р. було 5 424 в’язні.

Кількість жертв, закатованих у в'язницях Львова, становить понад 4 тис. осіб. Загалом упродовж червня-липня 1941 року на західноукраїнських землях більшовики знищили понад 22 тисячі політичних в'язнів. 

Нагадаємо, в урочищі Саліна вшанували закатованих жертв НКВС.

Більше новин Західної України читайте на "Справжній Варті".

comments powered by HyperComments