У Буському районі зареєстровано випадок ентеровірусної інфекції серед дітей
У Буському районі зареєстровано 1 випадок ентеровірусної інфекції серед дитячого населення проти 0 випадків за минулий період 2016 року. Випадки ентеровірусної інфекції вірусологічно не підтверджені, діагноз встановлено клінічно. Про це повідомив завідувач Буського районного лабораторного відділення Бродівського МРВ ДУ « ЛОЛЦ МОЗ України» Анатолій Грабар.
Згідно моніторингового плану досліджень водойм та стічних вод на ентеровіруси, вт.ч. полівіруси з квітня по грудень 2017 року Буським районним лабораторним відділенням відібрано та доставлено у вірусологічну лабораторію ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» 6 проб стічної води (до очистки) з Буського ПВКГ та інфекційного відділення Буської ЦРЛ, результати дослідження негативні.
Джерелом інфекції являються хворі і вірусоносії. Основний механізм передачі – фекально-оральний, проте не виключений і повітряно-краплинний. Інкубаційний період до 5 днів. Найчастіше хворіють діти та молоді особи. Основні симптоми захворювання – катаральні явища (закладеність носа з серозними виділеннями, кашель, гіперемія (почервоніння) слизових оболонок), біль в животі, пронос, підвищення температури тіла, біль у м’язах. Після перенесеного захворювання можуть реєструватися ускладнення у вигляді пневмонії, отиту.
Ентеровіруси характеризуються стійкістю до різних факторів навколишнього середовища, наприклад, при температурі 0°С у стічних водах вони зберігають свою інфекційність протягом місяця, у харчових продуктах (молоці, сметані, маслі) при температурі 56°С - до 30 хв. Віруси швидко гинуть під час кип’ятіння, впливу УФ-випромінюваня, дезінфікуючих хлорвмісних засобів.
Як можна інфікуватися?
- при вживанні недоброякісної питної води;
- під час купання у стоячих чи забруднених водоймах;
- при вживанні забруднених харчових продуктів;
- під час спілкування з хворим та вірусоносієм.
Які заходи профілактики?
- під час відпочинку на природі, використовувати тільки бутильовану воду;
- купатися у визначених для цього місцях;
- піддавати термічній обробці харчові продукти;
- вживати добре вимиті фрукти та овочі;
- дотримуватися правил особистої гігієни.