Кому належатиме ринок землі України?

Максим Бурич  |  П'ятниця, 9 червня 2017, 12:24
Головними фігурами на ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні мають стати виключно фермери
Кому належатиме ринок землі України?

Основні правила ринку та потрібні зміни у купівлі\продажу земель сільськогосподарського призначення сьогодні обговорили під час круглого столу «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?». 

Учасники круглого столу обговорили важливість того, аби головними «гравцями» ринку землі були фермери. В рамках такого ринку потрібно не лише забезпечити участь фермерів, а й спровокувати добру конкуренцію, що позначиться на розвитку ринку в позитивній динаміці. 

«Важливо повернути в активи України землю сільськогосподарського призначення, а не тільки те, що на ній побудовано або вирощено. Сама земля має велику цінність і важливість. Саме цю важливість треба повернути. 

Також, ринок продажу земель сільськогосподарського призначення має бути лише серед фермерів. Вони мають бути учасниками цього ринку, а не хтось інший. При цьому, учасниками мають бути виключно українці», - зазначив член круглого столу, голова фермерського господарства Михайло Кубара.

Контроль за законністю учасники круглого столу передбачають в судах. Через рішення суду, в разі порушень законів землю треба вилучати у фермера та давати можливість чесним підприємцям формувати якісний бізнес на ринку. 

«За українцем, який купляє землю сільськогосподарського призначення не має ніхто стояти. Іноземець, якийсь бізнесмен – не фермер, або ще хтось. В разі виявлення таких ситуацій у порушників варто забирати землю і не давати можливості розвивати такий «тіньовий» бізнес», - зазначає Кубара. 

Як зауважила  директор департаменту Агропромислового розвитку Львівської ОДА Наталія Хмиз, на минулому тижні відбулась зустріч по цій темі з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, на якій він зазначив декілька основних правил, за якими має рухатись ринок землі. 

«За підсумками зустрічі прем’єр-міністр висловив декілька побажань, які стануть основними. Ми будемо розробляти не законопроекти, а розроблятимемо загальну концепцію ринку землі на всіх рівнях. Основне – це те, що землю для аграрних дій може придбати лише українець. Тобто іноземці не матимуть права придбати собі землю для сільськогосподарських справ. 

Також прем’єр-міністр зазначив, що придбати землю можливо лише до 200 гектарів», - зауважила Наталія Хмиз.

Учасники круглого столу обговорили важливість змін ринку продажу земель сільськогосподарського призначення, що може призвести до збільшення загальних економічних показників країни та підвищує рівень конкуренції на цьому ринку.

Більше новин Західної України читайте на "Справжній Варті".

comments powered by HyperComments