“Шовініст Мокшицький — має бути persona non grata в Україні”, - УГП

Середа, 7 червня 2017, 15:21
Представники Української Галицької Партії вимагають заборонити перебування митрополита Мечислава Мокшицького в Україні.
“Шовініст Мокшицький — має бути persona non grata в Україні”, - УГП

7 червня на сайті офіційного представництва УГП з’явилася заява з приводу обурливих висловлювань громадянина Польщі Мечислава Мокшицького в інтерв’ю журналу «Niedziela».

Так, 17 травня керівник Римо-католицької конфесії в Україні Львівський митрополит Мечислав Мокшицький назвав війну на Донбасі “божим знаком” українцям за Волинську трагедію. 

“Минуло два тижні з того часу, а Служба безпеки України досі не відреагувала. Ми переконані, що змовчати на такі слова митрополита не можна. Тому ми звернулися до Президента України та його представника у Львівській області - голови ОДА з відповідною заявою”, - повідомили представники Української Галицької Партії.

У Львові вважають: якщо духовна особа дозволяє собі під виглядом моральних повчань робити політичні заяви, то тим самим втрачає імунітет на критику, бо стає політиком; якщо політик, мешкаючи в чужій державі, робить ворожі щодо неї та страждань її народу заяви, то має повне право стати персоною нон ґрата в цій державі.

“Сподіваємося, що католицький клір дасть належну теологічну оцінку такого трактування Божої волі, але, виходячи з такої логіки, Смоленську трагедію теж можна розглядати як пересторогу — так само, як і сказати, що НКВД, вбиваючи десятки тисяч польських полонених військових у Катині, було Божим напоумленням за брак любові Другої Речі Посполитої до непольських народів — українців, євреїв, білорусів чи чехів. Ця логіка дуже подібна до логіки ієрархів Російської православної Церкви, які називали масштабну повінь у роки понтифікату Івана Павла II карою Божою польському народу за Папу-поляка”, - йдеться у тексті заяви.

У цьому контексті, у документі згадали про офіційний акт польсько-українського примирення під гаслом «Пробачаємо і просимо пробачення!». 

"В Україні це прохання почули. Але з польської сторони відповіддю стали сплюндровані українські могили і пам’ятники. З вдячністю і розумінням ми сприйняли публічне обурення еліти польського громадянського суспільства вчинками польських марґіналів і бездіяльністю польської держави. Але не почули ні слова засудження цих злочинів з польського єпископату ні в Польщі, ні в Україні, що в такій ситуації виглядає як потурання їм”, - додали у тексті заяви.

Нагадаємо, 31 травня відійшов у вічність Блаженніший Любомир (Гузар).  Львів завершив прощання із духовним наставником великою скорботною ходою містом, участь у якій взяли близько десяти тисяч вірян.

Більше новин із життя Західної України читайте на “Справжній Варті”.

comments powered by HyperComments