ТОП-5 старовинних вілл Львова

Неділя, 4 червня 2017, 18:37
Архітектурні ознаки розкоші давніх мешканців Львова.
ТОП-5 старовинних вілл Львова

Вілла здавна вважалася ознакою багатства та розкоші, адже заміський будинок з вишуканим декором, примхливими архітектурними формами, що милують око, могли собі дозволити далеко не всі. Звісно, і у Львові свого часу споруджували ці миловидні яскраві будиночки, часто створюючи цілу “заможну” вулицю.

Колишня вілла Дзевінського

Ця пам’ятка архітекутури з’явилась у місті на початку ХХ століття завдяки зусилля фірми Івана Левинського. Збудована на кутовій ділянці, вона опиняється одразу на виду у подорожнього і ніби тоне в саду та квітах, які її оточують. Фасад вирізняється яскравим керамічним декором та різьбленими деталями.

Будинок належав ректору Львівської Політехніки Плациду Дзєвінському, перед другою світовою війною – голові Секретаріату УНДО Володимиру Кузьмовичу, закатованому в застінках НКВС. У радянський період тут мешкав аматор мистецтва М. Островерхов, а нині тут міститься управа Наукового Товариства ім. Т.Шевченка.

Адреса: Львів, вул. Генерала Чупринки, 21

Вілла на Вербицького

Вілла на вулиці Вербицького у Львові вирізняється тим, що нагадує по стилю німецькі будиночки кінця ХІХ століття. Її спорудив львівський архітектор, військовий та громадський діяч Людвік Балдвін-Рамулта.
Сьогодні тут розміщені житлові квартири на першому і другому поверхах, а в цокольному поверсі міститься салон краси, тату-салон та пивниці. Рекреаційна зона навколо вілли поділена доріжками, також тут є палісадник, зона фруктового саду, господарська зона, в якій міститься гараж для автомобіля. 

В архітектурному вирішенні фасадів застосовані стилізовані декоративні неоґотичні елементи, зокрема вежа, флюгери та шпилі, профілі обрамування вікон, дверей і карнизів, дерев’яні виступи даху.
Адреса: Львів, вул. Вербицького, 4

Колишня вілла Людвіка Масловського

Вілла початково належала видавцю і журналісту Людвику Масловському, а у 1840-1870-х — графині Марії Фредро. Перебудований у 1872 і у 1889—1890 роках. Останню перебудову здійснено за проектом Тадеуша Мюнніха у неороманському стилі з використанням нетинькованої червоної цегли.

Комплекс будинку складається з триповерхового обсягу основної будівлі і невеликого одноповерхового флігеля нині займає витягнуту прямокутну ділянку землі, затиснуту між багатоповерховими будинками пізнішого часу спорудження.
Адреса: Львів, вул. Дорошенка, 73

Вілла-кам’яниця Шульців

Ця вілла вважається перлиною району Підзамче. Зведена 1896 року братами Яном і Каролем Шульцами, відомих львівських зодчих. Зокрема, Як Шульц відомий як основоположник львівської сецесії, автор проектів багатьох львівських будинків, палаців та вілл в стилі модерн, неоренесансу, неоготики та необароко.
Адреса: Львів, вул. Хмельницького, 56

«Фабрика повидла»

Збудовано цей «замок» на початку ХХ ст. для фабрики спиртових виробів та підсолоджених трунків «Й. Корнік і син». За радянських часів у фабричних приміщеннях розташували винзавод тресту «Укрголоввино», куди привозили цистернами для розливу у пляшки вино з Алжиру чи Молдови. У 1970-х підприємство перепрофілювали на цех переробки овочевої бази № 1.
Адреса: Львів, вул. Хмельницького, 124 

Раніше “Справжня Варта” розповідала про замкові споруди Львова.

comments powered by HyperComments