«Я переконаний, що людина є вільною до того часу, поки вона говорить правду», - Синютка на Lviv Media Forum

Роман Матвіюк  |  Четвер, 25 травня 2017, 12:14
Сьогодні у Львові відкрив п’ятий міжнародний Lviv Media Forum, який триваме три дні. На ньому виступлять понад 100 спікерів з 15 країн. Головна тема найбільшої медійної події країни – «Шу(че)каємо нові алгоритми. Журналістика в епоху постправди».
«Я переконаний, що людина є вільною до того часу, поки вона говорить правду», - Синютка на Lviv Media Forum

Під час відкриття форуму, глава представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі сказав, що цей медіафорум є дуже важливим для нас і на це є дуже багато причин. Це дуже хороший приклад динаміки, зокрема динаміки дуже красивого міста Львів, європейського міста у європейській країні.

«Хочу згадати кілька досягнень та здобутків Львівського медіафоруму. По-перше, хочу наголосити на сильних сторонах та професіоналізмі журналістів-розслідувачів в Україні. Дуже часто ви доповнюєте роботу правоохоронних органів. По-друге, хочу підкреслити участь журналістів у створенні громадського середовища. Водночас, я хочу звернутися до всіх вас журналістів та медіафахівців і закликати вас зберігати єдність.

Це надзвичайно важливо, тому що зараз Україна має дуже багато опонентів, які будуть потішатися. Я хочу побажати вам успіху у щоденній боротьбі! ”, – зазначив під час відкриття Хьюг Мінгареллі, глава представництва ЄС в Україні.

«Надзвичайно приємно бути з вами. Відколи почала жити в Україні, із червня, я тільки й чую про Львівський Медіафорум. І приїхавши врешті сюди я зрозуміла, що цей захід є ще масштабнішим, ніж про нього говорять. Ми, безумовно, підтримує такі форуми – журналісти повинні мати можливість зібратись разом, ділитись досвідом, журналістські розслідування є надзвичайно важливими, також необхідно працювати у сфері охорони здоров’я. Хочу побажати усім плідної роботи протягом наступних трьох днів», – розповіла Керен Роблі, радник Посла з питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

«Я приїхав сьогодні сюди слухати, бо тут – найцікавіші люди в Україні. Для мене Медіафорум – це девіртуалізація тих прізвищ, які я бачу на планшеті чи в телевізорі. Я вдячний всім із вас за те, що намагаєтеся нам пояснити світ», – сказав надзвичайний і повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка у своєму виступі наголосив три важливі речі для журналістів і громади: «По-перше – це свобода, друга річ – це правда і третя – відповідальність. Я б дуже хотів, щоб ця дискусійна площадка у цьому вільному місті вільних людей, обов’язково провела до чіткої  мети стандартів, тому що якщо ми десь  піддамося покіркам власної совісті, а десь станемо на стежку неправди, навіть якщо це коштуватиме дуже великих грошей, я думаю ми спотворимо саму ідею та саму сутність журналістики. Я переконаний, що людина є вільною до того часу поки вона говорить правду. Людина яка хоче змінити цю країну мусить бути відповідальною, тому  я переконаний, що сьогодні свобода, правда і відповідальність допоможе цій країні. А якщо ви допоможете цій країні – нам буде разом жити комфортніше».

Загалом крім виступів гостей, у часі Медіафоруму відбудеться низка сайд-івентів: показ фільму «Something Better to Come» польської документалістки Анни Полак, панель про інтеграцію окупованих територій в український медіапростір, презентація онлайн-посібника з медіаграмотності для школярів «МедіаДрайвер», панель про висвітлення прав меншин, «Журналістика даних» від TEXTY.ORG.UA та інші.

V Lviv Media Forum відбувається за підтримки Національного Фонду на підтримку Демократії NED, Фонду Джермана Маршалла (США), Представництва ЄС в Україні, Посольства США в Україні. Генеральний партнер — інвестиційна компанія Dragon Capital.

 

comments powered by HyperComments