На Львівщині невідомі перешкоджали демонтуванню пам’ятника армії Будьонного

Роман Матвіюк  |  Середа, 17 травня 2017, 12:41
На місце події прибули правоохоронні органи, однак особи встигли втекти
На Львівщині невідомі перешкоджали демонтуванню пам’ятника армії Будьонного

Унікальний пам’ятник будьоннівцям, які на пагорбах поблизу Олеська на залізних конях рвуться у небо на висоті 50 метрів від землі, згідно закону про декомунізацію демонтували. Однак не обійшлось без інцидентів.

«Вчора відомий пам’ятник «Олеські коні» порізали представники фірми, з якими уклала договір Кутівська сільська рада, на території якої знаходився пам’ятник, - каже у коментарі Справжній Варті голова Буської районної ради Богдан Глова. - Згідно рішення сесії сільської ради та Закону про декомунізацію пам’ятник офіційно демонтували. Під час проведення робіт до представників фірми на місце приїхали невідомі люди в чорному автомобілі «Porsche Cayenne» та почали погрожувати, щоб припинили демонтовувати пам’ятник.

Сільський голова Кутів Ігор Карпій розповів, що невідомі люди відмовлялись показати свої документи. На місце події прибули правоохоронні органи, однак особи встигли втекти.

Нагадаємо, пам’ятник підпадає під декомунізацію, адже пов'язаний зі встановленням радянської влади на території України. Минулого року пам’ятник відсвяткував 40-річчя. Аналогу цій скульптурно-артітектурній пам'ятці досі немає ніде у світі. На сьогодні радянський пам'ятник Першої кінної армії Будьонного все частіше привертає увагу суспільства до себе, адже довгий час ним ніхто не опікувався. Раніше за ними доглядав сторож з Олеського комунгоспу. Уночі їх освітлювали прожекторами, знизу була мармурова стела, на якій лежали шапка, шабля і латунний напис. Поблизу облаштована стоянка для машин, щоби туристи мали змогу десь зупинитись. Вечорами, коли вмикали освітлення – олеські коні були справжнім видовищем. Зараз немає ні підсвітки, ні прожекторів, місцеві зайди повиривали їх разом із землею. Мармурову стелу із шаблею вкрали, навіть добралися до коней. Почали розшивати мідну бляху. Міліція вже зловила одного злодія на гарячому, однак вандалізм над пам'ятником тривав.

comments powered by HyperComments