Як у Бродах відновлюється екосистема

Роман Матвіюк  |  Вівторок, 16 травня 2017, 22:47
На озері Бугаї водойма поростає очеретом
Як у Бродах відновлюється екосистема

На озері Бугаї у м. Броди, де упродовж 2015-2016 рр. були проведені роботи із розчищення русла річки та побудови акумулюючої водойми, відновлюється звикла для цього відпочинкового куточка міста екосистема – водойма поростає очеретом, надвечір можна почути дружне кумкання жаб. А особливо приємно що цієї весни сюди повернулися дикі качки – водяна курочка. На озері поселилось декілька особин цього виду. Птах перебуває під охороною Бернської конвенції.

За словами провідного районного мисливствознавця ДП "Бродівський лісгосп" Петра Чинаделя, водяна курочка повернулася у звичне для неї середовище - ці дикі качки селилися тут завжди.

Життя водяної курочки тісно пов’язане з водним середовищем. Заповнені водою канави, болота, річки з повільною течією та іригаційні канали з густо зарослими берегами – улюблене житло цього птаха. Розчищення, поглиблення русла річки Бовдурка, та будівництво акумулюючої водойми на озері Бугаї проводилось за кошти Бродівської міської ради.

До речі, водяна курочка – це невелика птаха розміром з голуба, має однотонне бурувато-чорне забарвлення, червоний дзьоб із жовтим кінчиком. Дзьоб відносно короткий, трикутної форми. На лобі курочка має пляму яскраво-червоної шкіри, яка виглядає наче продовження дзьоба На боці – вузька біла смужка, ноги – жовто-зеленкуваті. Плаваючи, нахиляє голівку в такт рухам і посмикує коротеньким хвостиком. Довжина тіла – 32-35 см, розмах крил – 50-55 см, вага – 150-490 г, тривалість життя – 11 років.
Бернська Конвенція про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі ( Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats) від 1979 року набула чинності першого червня 1982-го.

 

comments powered by HyperComments