Медики Львівщини б`ють на сполох: відмова від вакцинації грозить епідемією (ФОТО)

Юлія Субота  |  Вівторок, 25 квітня 2017, 21:49
Відмова батьків від щеплень може коштувати дитині життя.
Медики Львівщини б`ють на сполох: відмова від вакцинації грозить епідемією (ФОТО)

Сьогодні, 25 квітня, відбулась прес-конференція "Європейський тиждень імунізації", у ході якої провідні медики Львівської області наголосили на необхідності вакцинації, зокрема мова йде про календар щеплень (в Україні є 10 затверджених державою обов`язкових вакцин), які дозволять українцям не боятись інфекцій.

Минулоріч через проблеми з наявністю вакцин у медзакладах, батьки почали із більшою недовірою ставитись до вакцинації й, відповідно, частка невакцинованих дітей різко зросла:

  • Станом на 2016 р. було 46% вакцинованих дітей при потребі 95%.
  • В цьому році охоплення щепленнями проти кору - 24,8%
  • Бцж - 21,6%
  • Гепатиту В – 19%
  • Поліо - 13,9%
  • АКДП - 13,2% (дані станом на кінець березня 2017 року)

Зараз же медики запевняють, що вакцин вистачає на всіх й закликають батьків не зволікати з вакцинацією дітей, адже коли дитина підхопить вірус чи інфекцію буде пізно:

"Треба констатувати, що ситуація з вакцинацією в Україні є вкрай поганою. Ми ввійшли в десятку країн світу, які вакцинують найгірше. Поряд з нами Сомалі, Афганістан, Пакистан, Конго, Нігерія, Уганда та інші. Ми в цьому списку єдина європейська країна. Цифри настільки приголомшливі, що страшно навіть говорити. Для того, щоб працював механізм захисту суспільства, потрібно вакцинувати 95% людей, тоді хвороба не має шансів поширитися. Ризики з’являються, коли рівень падає до 80%. Ми ж за деякими позиціями маємо від 19 до 40%", - зазначила Лариса Костюченко, головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я з імунології. 

Зараз на Львівщині існує високий ризик епідемії кору, адже лише за останній період було виявлено 11 випадків підозри на кір:

"Для того, щоб поставити діагноз, що це кір, лікар має скерувати матеріал на підтвердження у спеціальну лабораторію ВООЗ. Наразі підтвердження ми не отримали, а тому офіційно зазначаємо, що кору на Львівщині немає", - сказала асистент кафедри інфекційних хвороб ЛНМУ, головний позаштатний епідеміолог ДОЗ ЛОДА Наталія Іванченко. Й додала, що про кір усі світові країни з доступом до вакцинації забули вже дуже давно. 

До нині небезпечними залишаються такі хвороби як: дифтерія, вірусні гепатити, краснуха, кір, епідемічний паротит, гемофільна інфекція, кашлюк, туберкульоз. Тож своєчасне щеплення (яке гарантується державою і є безкоштовним) мінімалізує перебіг хвороби або повністю захистить від зараження. 

Також усі охочі можуть пройти вакцинацію й від інших небезпечних недуг, адже Україна безкоштовно надає своїм громадянам 10 вакцин, а у розвинених країнах, зокрема США, це 17 обов`язкових щеплень. Тож кожен із нас стоїть на сторожі свого здоров`я та здоров`я своїх близьких, й сам визначає як краще вберегти себе від хворіб, а націю - від епідемій. 

 

comments powered by HyperComments