Активісти виступають за відбудову вілли Ярославенка у Львові

Вівторок, 4 квітня 2017, 14:27
Пам’ятку архітектури місцевого значення, всупереч рішенню суду так і не відновили.
Активісти виступають за відбудову вілли Ярославенка у Львові

4 квітня у Львові відбулась прес-конференція на тему відновлення первісного вигляду пам’ятки — вілли композитора Ярослава Ярославенка. Про це повідомляє “Справжня Варта”.

За словами керівника ГТУЮ у Львівській області Ярослава Жукровського, 22 березня цього року Львівська міськрада та підприємець, який зруйнував будинок, підписали мирову угоду. Втім, її ще повинен затвердити суд, який у 2014 році зобов’язував забудовника відновити пам’ятку.

Як зазначив доцент кафедри архітектурного проектування НУ "Львівська політехніка” Юрій Рочняк, виконком ЛМР погодив будівництво на тому місці чотириповерхового житлового будинку з дитячою музстудією на першому поверсі, що йде в розріз із рішенням суду.

Слід зазначити, що віллу Ярославенка зруйнували у вересні 2008 року. Після майже шести років судів, у лютому 2014 року Сихівський суд Львова задовольнив позов міськради щодо відновлення будівлі. Рішення підтвердив у листопаді того ж року апеляційний суд.

Громадський активіст, архітектор Юрій Волощак пригадав, що проектну документацію відновлення вілли були виготовлено владою міста, за бюджетні кошти, хоч це мав зробити забудовник, відповідно до виконавчої постанови 2015 року.

Натомість представник забудовника Катерина Шубка заявила, що ДАБІ України у 2008 році дозволила будувати на цьому місці багатоповерхівку із музеєм Ярославенка. Також був дозвіл від міської ради Львова на будівництво офісного будинку з підземним паркуванням, який діє донині. Втім, знесення вілли відбулось без дозволу.

Вілла Ярославенка досі внесена у реєстр пам’яток місцевого значення. А місцеві активісти уже звернулися до Генпрокуратури України та відповідних органів Львівщини, аби змусити порушника виконати рішення суду.

Більше про містобудування та архітектуру Львова і області читайте на "Справжній Варті".

comments powered by HyperComments