"Щодо реформи медицини – ми взагалі стоїмо на нулі!", – Ступницький

Середа, 15 березня 2017, 16:08
Звернення Львівської обласної ради до уряду з пропозицією призупинити дію постанови щодо створення госпітальних округів не збігається з реформою охорони здоров’я та вимогами Міжнародного валютного фонду.
"Щодо реформи медицини – ми взагалі стоїмо на нулі!", – Ступницький

Про це, коментуючи ситуацію з медичними округами на Львівщині, заявив заслужений лікар України,професор та волонтер Ростислав Ступницький.

«Якщо ми не виконуємо певних зобов’язань, тоді ми руйнуємо одну з ланок загальних домовленостей з МВФ щодо проведення реформ. Реформу поліції та прокуратури, так чи інакше,  Україна провела. А ось щодо реформи медицини – ми взагалі стоїмо на нулі!» – вважає він.

Зі слів Ступницького, «ми не відірвались від старого, але ми і не маємо нового». 

«Як можна впроваджувати якісь реформаторські ініціативи МОЗ, коли ми не маємо на чому їх впроваджувати – медичних округів. То ж про яку реформу охорони здоров’я можна говорити взагалі?» – питає Ступницький.

Професор продовжує: «Якщо ми не маємо сформованих територіальних округів, то про які медичні округи ми можемо говорити? Це будівництво будинку без фундаменту». 

Наразі, впевнений Ступницький, якщо держава вже визначилась щодо цього питання, то ті округи однозначно треба формувати. 

«Інша річ – у тому, що зараз вони у деяких випадках не зовсім відповідають розташуванню чи, можливо специфіці конкретного району області. Люди, звісна річ, не погоджуються на це. Потрібно вести роз’яснювальну роботу та наводити аргументацію – чому саме так має бути. Якщо поєднати в єдине ціле ідею формування територіальних і медичних округів, та розглядати їх разом, це була би ідеальна картина, яка б дала прискорення руху в цьому напрямку», – каже професор.

Ростислав Ступницький також нагадав про створення за часів його керівництва Департаментом охорони здоров’я ЛОДА всіх передумов для профілактики онкозахворювань на Львівщині, зокрема - створення Центру трансплантації кісткового мозку.

«Це шана голові обласної держадміністрації Олегу Синютці, що зараз повернулися до цього питання. Останній час ОДА також системно працює над удосконаленням в області швидкої медичної допомоги, і в першу чергу, це будівництво доріг», - зауважив він.

Нарешті відбудеться конкурс на заміщення посади директора департаменту охорони здоров`я ОДА і буде чиновник, який нестиме відповідальність за сферу охорони здоров`я на Львівщині не де-факто, а де-юре та забезпечить результативну співпрацю з МОЗ України.

Довідка

Ступницький Ростислав Миколайович - доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України.

Народився 29 вересня 1969 року  в с. Держів Миколаївського району Львівської області.  Закінчив в 1986 році середню школу в м. Новий Розділ, Львівської області. 

З 1986 по 1991 рр. навчався у Львівському державному медичному інституті на стоматологічному

факультеті.

У 1991-92 рр. навчався в інтернатурі в Львівській обласній стоматологічній поліклініці. У 1992-1993 рр.

працював лікарем-стоматологом- терапевтом у цій же поліклініці. З 1993 по 1996 рр. – лікар-стоматолог- ортопед Республіканської стоматологічної поліклініки.

З 1996 р. – асистент кафедри ортопедичної стоматології Львівського державного медичного інституту. З

2001 р. – заступник декана стоматологічного факультету з лікувальної роботи. 17.10.2002 р. присвоєно вчене звання доцента кафедри ортопедичної стоматології.

З 10.11.2004 року по 8.06.2012 року – декан стоматологічного факультету. 17.05.2012 р. присвоєно вчене звання професора. З 8.06.2012 року – в.о. завідувача кафедри ортопедичної стоматології ЛНМУ.

З 8.08.2013 р. по 25.03.2014 р. – директор департаменту охорони  здоров`я ЛОДА.

З 8.08.2013 р. до 30.06.2014 р. – професор кафедри ортопедичної стоматології ЛНМУ. З 21.12.2013 р. академік Академії наук вищої освіти України. Є членом редакційної колегії українських стоматологічних журналів „Дентальные технологии”, „Дентальная имплантология и хирургия”, „Polish journal of environmental studies” i „Dental and medical problems”.

Нагороджений Ювілейним орденом Рівноапостольного Великого князя Володимира. Є автором більше 100 наукових праць, 10 патентів України, 25 навчально-методичних розробок. Ступницький Р.М. є членом Спеціалізованої вченої ради Івано-Франківського медичного університету та Ужгородського університету.

З вересня 2014 р. – професор кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету. З лютого 2016 року – “Заслужений лікар України”.

Протягом 2014-2015 року є активними учасником волонтерського руху, а саме займається забезпеченням учасників АТО необхідними медичними препаратами та їх доставкою у зону бойових дій.

Нагороджений відзнакою “За мужність та милосердя”.

comments powered by HyperComments