У Львові розповіли як звичайні люди “Будують Україну разом”

Євгенія Пласконь  |  Вівторок, 28 лютого 2017, 14:08
Культурний проект благодійної організації “Львівська освітня фундація” розширює межі.
У Львові розповіли як звичайні люди “Будують Україну разом”

28 лютого у Львові розповіли про досягнення і плани проекту “Будуємо Україну разом” (БУР), який займається волонтерською діяльністю по всій Україні. Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

“Ідея зародилася ще до 2014 року, коли наш директор Віталій Кокор їздив на програму обміну на Балкани, де проводились табори праці і молитви, щоб налагоджувати контакти між ворогуючими етносами — сербами і хорватами. Тоді він повернувся в Україну з ідеєю проводити схожі табори в нас, щоб налагоджувати комунікацію між молоддю з різних регіонів”, - розповів координатор проекту, Юрко Дідула.

За його словами, з початком війни на Сході, після того як звільнили Краматорськ і Слов’янськ, директор проекту висловив ідею поїхати в цей регіон і подивитися, як можна допомогти постраждалим місцевим мешканцям. Тоді волонтери зрозуміли, що багато людей постраждали не лише від війни, а й від інформаційних маніпуляцій — стереотипів, у тому числі про Майдан як захоплення влади, насильну українізацію Донбасу і т.ін. Присутність молодих українців зі Львова, Одеси та інших міст дала можливість місцевим людям подивитися на ситуацію по-іншому.

Як зазначив Юрко Дідула, учасники “БУРу” зрозуміли, що потрібно відбудовувати не лише будинки, але й комунікацію, стосунки між українцями з різних регіонів. Важливим моментом стало створення молодіжних осередків: волонтери спілкуються з місцевою молоддю, формують позитивну атмосферу, а по завершенні проекту, місцеві жителі уже самі продовжують ініціативу. Зокрема, було створено на місці таборів осередок “Теплиця” (Слов’янськ), “Вільна хата”(Краматорськ) тощо.

У 2016 році організували 10 таборів у різних містах на сході та в центрі України, які знайшли своє продовження у молодіжних осередках. Загалом у цьому проекті взяло участь близько 600 волонтерів із 25 міст, а також кілька небайдужих людей із Росії та Америки: у цей момент учасники проекту зрозуміли, що погляди на життя у більшості людей, незалежно від країни, збігаються, а менталітет не такий уже й відмінний.

“Усе починалось із ремонту помешкань на сході, які постраждали від війни,а вже у 2016 році ми вирішили дещо змінити формат: почали допомагати також людям у центрі й на заході України — сім’ям учасників війни, багатодітним і малозабезпеченим сім’ям, людям із особливими потребами. Оскільки ремонтні роботи займають лише першу половину дня, усі волонтери мають спільну культурну програму, у межах якої відбувається власне відбудова стосунків (спільне проведення часу, екскурсії, ознайомлення з історію міста і т.ін). Крім ремонту в сім’ях, ми також займаємось громадським простором: створюємо місце чи майданчик, де можуть збиратись молоді люди, місцеві жителі і разом щось створювати”, - пояснила адміністратор проекту, Віра Пасішнюк.

Волонтери, окрім іншого, створюють у містах яскраві графіті, мурали, пишуть мотиваційні вірші на стінах міст.

Цьогоріч планують організувати 28 таборів у 14 містах по всій Україні, які триватимуть 7 місяців: щомісяця, упродовж 2 тижнів волонтери (як приїжджі, так і місцеві) перебуватимуть у конкретному місті, на конкретних точках, до яких зголосились конкретні люди з проханням про допомогу чи бажанням долучитись до волонтерства. Почнуть працювати з кінця березня, у планах — 3 міста на Західній Україні (Коломия, Чортків, Мукачево), 3 міста на півдні країни (Подільськ, Херсон, Бердянськ), решта — на сході.

Після усіх таборів, які триватимуть до кінця жовтня, збираються організувати дві конференції для волонтерів, де навчатимуть проектному менеджменту, відповідальності та втіленню своїх ідей у життя.

Усі охочі стати волонтерами можуть подати анкету у соцмережах: прийом заявок здійснюється за 3 тижні до початку табору у конкретному місті. Стати волонтером може стати будь-хто, віком від 16 років (з дозволом батьків).

comments powered by HyperComments