На Личакові відреставрували понад 30 надгробків із мистецьким значенням

П'ятниця, 24 лютого 2017, 12:31
12 з них – за кошти Міністерства культури Польщі, 21- за кошти від господарської діяльності.
На Личакові відреставрували понад 30 надгробків із мистецьким значенням

У 2016 році ЛКП «Музей Личаківський цвинтар» відреставрувало 33 надгробки.  В рамках програми «Спільна спадщина» Міністерством культури Польщі профінансовано реставрацію 12 надгробків. Про це “Справжній Варті” повідомили  у прес-службі ЛМР.

«Щороку реставрується 5-6 пам’ятників, цінних та цікавих з позиції польського та українського мистецтва. У 2016 році Міністерство профінансувало реставрацію аж 12 надгробків. Таку ж кількість плануємо відновити у 2017 році. Обираємо надгробки, які мають мистецьку вартість. Для прикладу ті надгробки, які виконали львівські скульптори Шімзер та Вітвер, а також ті, де поховані визначні люди, як от українець, доктор філософії Михайло Коцюба», - розповіла начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, Лілія Онищенко-Швець.

Відтак в рамках українсько-польського проекту відновлено надгробок Бжозовського Кароля, Глоговської Уршулі (скульптор Г. Вітвер), Ільського Емануеля (скульптор Ян Шімзер), Манугєвічів – Кшечуновичів (Ян Шімзер), Меленєвської Розалії (А. Шімзер), Кентшинського Войцєха, Коцюби Михайла, Матіїва Юліана, Міліковського Яна, Мьончинського Юзефа, Юліана Ордона, надгробок родини Зєнткєвічів (скульптор Ян Шімзер).

Окрім цього, за кошти від господарської діяльності ЛКП «Музей Личаківський цвинтар» відновлено 21 надгробок, серед яких гробниця родини Шухевичів та Лепких.

«У 2016 на вдалось залучити спонсорів та спільно з громадськими організаціями та професійними товариствами України відновити такі важливі пам’ятки, як надгробок Івана Левинського, Юзефа Шпільмана, Мазоха Францішка, гробницю родини Вчелак та таблицю на гробниці С .Круліковські.  А також реставрували каплицю родини Кісельків та виконали замощення головних алей цвинтаря», - додала Лілія Онищенко-Швець.

comments powered by HyperComments