У Львові обрали кращі проекти по облаштуванню громадського простору пам’яті Героїв Небесної Сотні

Вівторок, 21 лютого 2017, 17:21
Загалом оргкомітет отримав 25 проектів від українських архітекторів, які були представлені на огляд громадськості.
У Львові обрали кращі проекти по облаштуванню громадського простору пам’яті Героїв Небесної Сотні

Сьогодні в приміщення Українського католицького університету відбулося представлення переможців конкурсу із облаштування громадського простору пам’яті Небесної Сотні. Про це повідомляє "Справжня Варта" із посиланням на прес-службу ЛМР.

“Після Майдану дуже багато людей виявили бажання вшанувати пам’ять Героїв. Люди бажають відобразити це у якихось образах, об’єктах, щоб наступні покоління про це пам’ятали. Два роки тому розпочався конкурс на найкращу ідею вшанування пам’яті, було багато гарних ідей, зокрема, ідеї сформувати громадський простір”, - розповів головний архітектор Львова, Юліан Чаплінський.

Для цього було обрано місце на Губернаторських валах, яке розділене дорогою на вул. Кривоноса: між Високим Замком і центром Львова. 

У конкурсі проектів взяли участь 36 учасників з різних міст України: Львова, Тернополя, Харкова, Києва, Одеси тощо.

Важливою при цьому була думка і сприйняття конкурсних робіт родинами Небесної Сотні. Від імені родин оцінку конкурсу і робіт дала Наталя Дигдалович, дружина загиблого Андрія Дигдаловича.

“Коли йшла мова про концепцію цього меморіалу, простору, ми всі розповідали, що ми не хочемо, щоб це була данина моді, щоб це не був пам’ятник. Ми дуже хотіли, щоб людина, яка прийшла туди, могла осмислити, чого вона ще не зробила, щоб бути достойним і гідним цієї жертовності”, - поділилася  Наталія Дигдалович.

Отож, конкурсне журі відзначило 4 роботи. Відповідно присуджено перше, друге і третє місце та одну роботу виділили окремо.

Премійованими проектами відкритого архітектурного конкурсу на кращу концепцію громадського простору з вшанування пам’яті героїв «Небесної Сотні» у Львові стали такі проекти:

  • Третє місце - авторський колектив: Володимир Дідюк, Андрій Дідюк, Дзвонковський Мирослав. Робота з шифром 232323.
  • Друге місце — колективу: Віктору Кудіну, Ользі Рябовій. Робота з шифром 091822.
  • Перше місце отримав авторський колектив: Андрій Лесюк, Марія Яструбчак, Христина Пундак. Робота з шифром 161837.

Автори проекта-переможця зазначили, що сам проект простий, однак враховує усі поставлені завдання конкурсу, а саме: збереження парку, зелених насаджень, змістове та емоційне наповнення. Проект має бути виготовлений зі сталі кортен, яка гармонійно вписується в навколишнє середовище. Основний акцент - людина і природа.

«Особливістю нашої роботи є її форма. Найперше - це міст, на якому будуть вирізьблені імена героїв Небесної Сотні. У дощову погоду краплі дощу протікатимуть через імена, що символізуватиме вічний плач за нашими героями. У сонячну погоду імена проектуватимуться на стіну, що символізуватиме світле майбутнє, до якого прагнули герої. Також за нашим проектом передбачено формування площі, яка нагадуватиме рану, та символізуватиме вічну рану в історії нашої держави і наших серцях», – розповіла Христина Пундак, одна з авторів роботи, що зайняла перше місце.

Для переможців конкурсу передбачено призовий фонд із міського бюджету у розмірі 180 тис. грн., тобто 90, 60 та 30 тис. грн. для першого, другого та третього місць відповідно.

Також журі окремо відзначили проект з шифром 200214 – автори роботи колектив: Ольга Криворучко, Тарас Баран, Валентина Шароватова, Оксана Бончик. За словами начальника  управління охорони історичного середовища Лілі Онищенко, ця робота була її фаворитом, адже попри лаконічність і мінімалізм має велике смислове навантаження: стежка як шлях на Голгофу.

comments powered by HyperComments