ТОП-5 новітніх пристроїв, винайдених українцями, які мають попит за кордоном

Євгенія Пласконь  |  Неділя, 19 лютого 2017, 21:28
Розкладний фотоапарат, кулон, який записує ваші думки, дзиґа для самозаспокоєння, петкуб, суперконденсатор.
ТОП-5 новітніх пристроїв, винайдених українцями, які мають попит за кордоном

Українські підприємці йдуть в ногу з наукою: винахідникам вдалось розробити оригінальні пристрої (часто на кошти, зібрані в інтернеті), які активно завойовують ринок зарубіжжя.

Фотокамера Jollylook

Розкладний фотоапарат, виготовлений повністю з переробленого паперу та картону. Жодної електроніки – тільки папір, пара лінз і міні-картриджі для отримання миттєвих фотографій. Початкова ідея мала обійтися у 15 тисяч доларів, але вже за добу користувачі інтернету виділили на прогресивний пристрій понад 270 тисяч американських доларів.

Вінтажний дизайн, екологічна чистота продукту, можливість багаторазового використання (один змінний картридж розрахований на 10 світлин) та порівняно низька ціна (35 доларів) — те, що звабило потенційних покупців ще до виходу камери у продаж.

Кулон Senstone

Розробка львів’ян доволі практична — модний аксесуар виконує унікальну функцію перетворення голосових записів у текстові нотатки. Усі аудіо- та текстові замітки синхронізуються у хмарному сховищі. На додаток, думки користувача можуть викладатися прямо в улюблені мобільні додатки, такі як Evernote чи Trello. 

Пристрій розпізнає 12 мов, дозволяє редагувати тексти, надсилати їх в інші додатки, організовувати за хештегами, здійснювати пошук за ключовими словами чи місцем запису, створювати списки завдань і нагадування. У продажі Senstone може з’явитись вже цього року і коштуватиме 120 доларів.

Дзиґа для самозаспокоєння

Бюджетний стартап у тисячу доларів перевищив будь-які сподівання і зібрав у 17 разів більше коштів. На антистресову іграшку знайшлося дуже багато потенційних покупців, які прагнуть абстрагуватися від реальності чи помедитувати.

RollSpin можна використовувати як традиційну дзиґу або крутити кульку, вмонтовану на верхівці. Сталевий відполірований наконечник, досконала сферична форма та низький центр гравітації дозволяють дзизі крутитися протягом тривалого часу. Компактний пристрій зберігається в елегантній дерев’яній коробочці. Дзиґи виготовляються вручну, з трьох металів (алюміній, мідь або бронза), і дизайн кожної – неповторний.

Пристрій Petcube

Винахід українців дозволяє власникам домашніх тварин гратися з ними на відстані за допомогою мобільного додатку. Вбудована камера 24/7 передає зображення з кімнати, де знаходиться домашній улюбленець, тож турботливі господарі навіть у відрядженні зможуть спостерігати за своїм меншим другом.

Гнучкий суперконденсатор

Фахівці з “Львівської політехніки” придумали гнучкий тканинний суперконденсатор, який працює на сонячній батареї і може зарядити навіть мобільний телефон. Пристрій є компактною системою енергозбереження, котра гнеться і кріпиться до будь-якої поверхні. Цей український винахід увійшов у ТОП-100 кращих досліджень і розробок світу 2011 року за версією впливового американського журналу "Наукові дослідження і розробки" (Research & Development). 

Дивовижний пристрій львівських політехніків відкриває й інші цікаві перспективи. Скажімо, поверхня туристичних наметів зможе бути постійним накопичувачем сонячної енергії і дати можливість, не розпалюючи багаття, обігрівати намет або готувати їжу на електроприладах. Наразі вчені працюють вже над наступним проектом – розробляють гнучкі світловипромінювальні пристрої, які б були пристосовані до одягу і тканин.

comments powered by HyperComments