Як дві бабачихи Марусі у Львові весну віщували (ФОТО)

Євгенія Пласконь  |  Середа, 15 лютого 2017, 14:27
Сьогодні у Львові відбувся День бабака: закликали весну, трактували прикмети та вирішували питання з міським сміттям.
Як дві бабачихи Марусі у Львові весну віщували (ФОТО)

15 лютого, на християнське свято Стрітення,  у Львові відбувся уже традиційний День бабака. Мешканки Львівського еколого-натуралістичного центру - дві бабачихи Марусі — прокинулись від зимової сплячки і тим самим навіщували швидкий прихід весни цьогоріч. Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

“Бабаки прокинулись - весна прийде швидко. Можливо, навіть менше, ніж за 4 тижні”, - зазначив директор Львівського еколого-натуралістичного центру, Ігор Антахович.

До слова, урочисте прокидання бабачих від сну супроводжувалось представленням народних українських прикмет, які представили діти — постійні відвідувачі еко-центру. Як зазначили юні натуралісти, птахи, а особливо жайворонки, приносять на своїх крилах весну. Щоб пришвидшити приліт птахів і закликати весну, українці робили з тіста жайворонків, з якими бігали по селу. Такими жайворонками пригостили відвідувачів заходу. Окрім цього, закликали весну і свистінням у спеціальні свистки.

Як зазначив Ігор Антахович, сьогодні був перший день, коли в природі бабаки прокидаються від сну, а вихід на публіку для двох Марусь був дебютним. Втім, тваринки прокинулись самостійно, їх ніхто не будив з міркувань здоров’я. Торік, наприклад, таке свято не відбулось, оскільки бабаки не прокинулись. Цьогоріч у працівників Львівського еколого-натуралістичного центру також були певні сумніви:

“Вони прокидаються природнім шляхом, ми їх не будили. Вчора вони цілий день пересвистувались між собою. Минулого року бабачихи заснули пізно, як ніколи — в кінці листопада, тож їх поведінку ми не могли спрогнозувати. Останніх кілька днів ми бачили, що вони реально прокидаються, тому вирішили організувати це свято”, - пояснив Ігор Антахович.

Наступні два тижні львівські віщунки будуть досипати, але разом з тим і приводитимуть до ладу свою нірку: бабаки мають у себе в “домівці” умовну  їдальню, комору та навіть вбиральню.

Цьогоріч вперше до дійства залучили самиць, оскільки раніше віщуном весни був бабак Мишко, якого, на жаль, втратили, оскільки відвідувачі Центру нагодували його соленим насінням.

бабачиха Маруся

Втім, на швидкий прихід весни може вказувати не лише швидке прокидання бабаків, але й інші прикмети:

“Зараз є сонце, але воно в димці, — це говорить про те, що бабаки не побачили своєї тіні і можна сказати, що весна прийде швидко. Слід врахувати й усі інші прикмети: мінусова температура зранку, ясний, сонячний день, півень з калюжі не напився сьогодні, наші птахи — качки і фазани — вже перелиняли і відчувають швидкий прихід весни”, - додав директор Львівського еко-центру.

Як розповіла керівник гуртка “Здоровим бути модно” від Львівського еколого-натуралістичного центру  пані Наталя, діти, які зачитували відвідувачам заходу прикмети, постійні гості закладу. Прислів’я і повір’я великою мірою запозичили з народу, але частково й з інтернету:

“Прислів’я і повір’я взяли трошки з інтернету, трошки мама чи бабуся чиясь розказала. У нас діток приводять бабусі, ми з ними спілкувались на тему Стрітення і вони нам розказували повір’я деякі, що вони робили в молодості, як закликали весну”, - поділилась Наталя Олександрівна.

Насамкінець, журналісти вирішили провести експеримент: перед бабачихою Марусею поклали 100 гривень та папір, який мав символізувати львівське сміття. Спершу віщунка ігнорувала людські проблеми, але подальші її дії можна трактувати як “Візьміть гроші й потратьте з розумом на сміття”. Вочевидь, розумна тваринка натякала на будівництво сміттєпереробного заводу та сортування відходів.

comments powered by HyperComments