Громадяни проти передання Львівського СІЗО у приватну власність

Вівторок, 14 лютого 2017, 20:44
Йдеться про збереження історичної та архітектурної пам’ятки на вул. Городоцькій, 24.
Громадяни проти передання Львівського СІЗО у приватну власність

Днями,з’явилась інформація про те, що Міністерство юстиції України планує оголосити інвестиційний конкурс і передати у приватну власність Лук’янівське (Київ) та Львівське (“Бриґідки”) СІЗО. Про це повідомляє “Справжня Варта” із посиланням на “Збруч”.

За словами начальника  управління державної пенітенціарної служби України у Львівській області Михайла Дзюдзя, Львівське СІЗО — це стара будівля колишнього монастиря і приміщення ніяк не придатне до потреб СІЗО.  Тому будувати новий ізолятор у Львові будуть за адресою вул. Шевченка, 156, на території виправної колонії №30, на земельній ділянці площею 10 га. 

Натомість інвестор у Львові дістане дуже ласу ділянку на початку Городоцької. Скільки вона коштує та скільки коштують будівлі, які теж передадуть інвестору, має визначити Фонд державного майна, а підтвердити оцінку повинна незалежна міжнародна компанія. Окрім того, інвестор матиме право розпоряджатись майном. 

Саме через це громадяни б’ють на сполох і подали електронну петицію з вимогою призупинити інвестиційний конкурс та провести громадські слухання за участі істориків, краєзнавців та фахівців із охорони архітектурної та історичної спадщини, за результатами яких змінити умови конкурсу на такі, що забезпечать збереження історичного об’єкту і створення у ньому меморіального комплексу.

“Переконані, що будь-яке інше призначення будівель СІЗО стане плюндруванням пам’яті наших земляків, видатних людей чи навіть родичів для багатьох львів’ян. Буде дуже соромно, якщо таке жахливе блюзнірство відбудеться за правління прогресивних урядовців після Майдану”, - зазначають автори петиції.

Нагадаємо, що Львівський слідчий ізолятор розташовано в центральній частині міста, це найстаріший СІЗО в Україні. Будинок звели 1614 року як монастир Святої Бригіти. 1786 року монастир переобладнали під в’язницю, яка отримала назву «Бригідки». За польської влади будівлю використовували для утримання політичних в’язнів. З 1946 року установа функціонує як місце попереднього ув’язнення.

comments powered by HyperComments