Почесне друге: КВУ визначив кращих голів ОДА України

Олег Довганик  |  Середа, 15 лютого 2017, 00:32
Голова Львівської ОДА Олег Синютка увійшов у п'ятірку найкращих губернаторів
Почесне друге: КВУ визначив кращих голів ОДА України

Комітет виборців України склав "Рейтинг діяльності голів ОДА за 2016 рік". Оцінка базувалася на двох критеріях: показниках соціально-економічного розвитку регіонів та опитуванні місцевих експертів. Про це повідомляє прес-служба КВУ.

Перше місце в рейтингу голів ОДА посіла очільниця Харківської області Юлія Світлична – 6,9 бала. Почесне друге місце зайняв голова Львівської ОДА Олег Синютка, отримавши від експертів 6,7 бала, що несуттєво менше від лідера.

Експерти позитивно відзначили діяльність голови Львівської ОДА у питаннях розвитку інфраструктури та туризму.

Зокрема, відзначили ефективну реалізацію проекту з будівництва доріг за рахунок перевиконання плану по надходженню митних платежів. Львівщина також серед лідерів за соціально-економічним розвитком в Україні.

У розширеному звіті йдеться, що Львівська область є природним центром Західної України. Населення області істотно пов’язане з ближнім зарубіжжям: значна частина жителів або працюють у Польщі, або їздять туди на закупівлі.

«Останнім часом Львів активно розвивається як один з найбільших культурних та туристичних центрів України, що також позитивно сприяє розвитку регіону. Львівщина демонструє високі показники соціально-економічного розвитку, зокрема за обсягами залучених інвестицій, темпами наповнення місцевих бюджетів та зменшення податкового навантаження. Крім того, в регіоні скорочується рівень безробіття», - йдеться у повідомленні КВУ.

Високу оцінку роботі Олега Синютка надали за досягнення прозорості у закупівлях, розвитку інфраструктури та туризму. Також експерти відзначають ефективну реалізацію проекту з будівництва доріг за рахунок перевиконанням плану по надходженню митних платежів.

Поміж найрезонансніших проблем Львівщини – ситуація навколо сміттєвого полігону у Грибовичах та вивозу сміття з обласного центру загалом, так і залишається однією із актуальних проблем Львівщини. Однак під час опитування більшість експертів оминали цю проблематику, оскільки вона напряму стосувалася лише міського голову Львова Андрія Садового.

Водночас вони відзначили, що на тлі «сміттєвої проблеми» центр влади почав поступово переміщуватися від Андрія Садового до Олега Синютки.

Експерти прогнозують, що керівник ЛОДА і надалі набиратиме політичну вагу на Львівщині.

Найвищі результати в регіону за показниками фінансової самодостатності місцевих бюджетів. Так, за темпами зростання доходів місцевих бюджетів (без трансфертів) та зменшення податкового боргу серед платників податків Львівщина знаходиться у групі лідерів.

Окрім того, у регіоні спостерігається скорочення рівня безробіття населення. Якщо у січні-вересні 2015 року кількість безробітних у віці 15-70 років становила 94,9 тис. осіб, то за аналогічний період 2016 року – 87,5 тис. осіб.

Львівська область залишається поміж лідерів в Україні за обсягом прямих іноземних інвестицій. Обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), внесених у Львівщину з початку інвестування, на 1 жовтня 2016 року становив 1251,5 млн. дол. У розрахунку на одного мешканця області припало 497,1 дол. прямих іноземних інвестицій. Щоправда це менше, ніж було в 2015 році. Тоді на одного мешканця припадало 504,9 млн. дол.

У квітні 2016 року на Львівщині було відкрито японський завод «Фуджікура» з виробництва електричного обладнання для автомобілів.

Експерти позитивно було відзначили роботу ОДА в частині впровадження системи ProZorro, розвитку інфраструктури, туризму, підтримки децентралізації та допомоги армії. Їхні схвальні відгуки також отримала ініціатива щодо спрямування надпланових доходів митниць на ремонт та будівництво автомобільних доріг у Львівській області. Відверто провальних напрямків експерти не відзначили, лише наголосили на сповільненні темпів енергомодернізації та труднощах із проведенням декомунізації.

Водночас політикум Львівщини також відреагував на оприлюднений рейтинг голів ОДА.

Варто додати, що показники інвестицій у Львівщину оцінено неналежно, адже не секрет, що за рік у області відбулось відкриття багатьох заводів.

Тим часом у КВУ пояснюють: соціально-економічний розвиток кожної області було оцінено за 10 напрямками: розвиток промисловості, сільського господарства, темпи будівництва, прийняття в експлуатацію житла, залучення інвестицій, торговельний баланс, зайнятість та безробіття, збільшення заробітної плати, фінансова самодостатність та енергозбереження.

Дані, якими працювали у досліджені, отримані на основі інформації Державної служби статисики та відповідей профільних міністерств та облдержадміністрацій.

Опитування експертів проводилося шляхом анкетування. Всього було виділено 16 напрямків. Серед іншого ставилися питання щодо реалізації реформ на місцях (децентралізація, спрощення надання адмінпослуг, державні закупівлі, боротьба з корупцією), кадрової політики голови ОДА та співпраці із обласною радою, прозорості роботи тощо.

В експертному опитуванні взяли участь 245 осіб. Переважно це були лідери громадської думки, політичні експерти та представники ЗМІ.

Максимум за свою роботу очільник ОДА міг отримати 10 балів (5 – за соц-економ розвиток і 5 – за оцінку від експертів).

 

comments powered by HyperComments