Львівська обласна рада допоможе Старосамбірському ДЛГП «Галсільліс» подолати затяжну кризу

Олег Довганик  |  Середа, 8 лютого 2017, 18:16
Львівська обласна рада допоможе Старосамбірському ДЛГП «Галсільліс» подолати затяжну кризу

Із 18 підприємств ЛГП «Галсільліс» найгірші показники – у Старосамбірського дочірнього підприємства. Воно єдине, де Львівська обласна рада не є одноосібним власником, а ділить це право із районною радою. Окрім низьких економічних показників, цілої низки судових позовів та мільйонних боргів, у підприємства заблокований рахунок та проблеми із дозволом на лісовпорядкування.

Про це йшлося під час  звіту в.о.керівника Старосамбірського ДЛГП «Галсільліс» за участі  заступника голови облради Володимира Гірняка, голови екологічної комісії  Андрія Білоуса та в.о. гендиректора «Галсільлісу» Володимира Мельника, передає прес-служба обласної ради.

«Середня заробітна плата на підприємстві – 2 300 грн!  Як приклад наведу Бродівське дочірнє підприємство, де цей показник – на рівні 7 300 грн! Рентабельність Старосамбірського «Галсільлісу» – 1, 2 %. У Яворівському районі ми маємо 9, 5%! Ми змушені реагувати . Зараз, спільно із Старосамбірською райрадою, поставили завдання навести лад на підприємстві. Це дуже непросто, але можливо. Зокрема, вже детально розбираємось в судових процесах, де фігурує Старосамбірський «Галсільліс».

Окрім того, обласна рада розглядає можливість допомоги підприємству із дозволом на лісовпорядкування. Для цього з обласного бюджету буде виділено кошти. Ще одне ключове питання – розблокувати рахунок», - зазначив після звіту Володимир Гірняк. Так, додав він – нині триває конкурс на посаду гендиректора «Галсільлісу». Опісля його завершення, планується проведення конкурсів на посади керівників усіх дочірніх підприємств цієї структури.

За словами керівника екологічної комісії ЛОР Андрія Білоуса, найбільше скарг від місцевих громад надходить власне із Старосамбірського району. Зокрема,  через відсутність комунікації між лісниками та людьми. «Що заважає вам організувати роботу так, щоби підприємство було прибутковим, були високі зарплати і рівень рентабельності? У вересні 2016 року обласна рада ухвалила рішення «Про впорядкування діяльності лісогосподарських підприємств Львівської області». На жаль, не всі лісгоспи його дотримуються. Проте я хочу наголосити – виконання прийнятих правил буде одним із критеріїв оцінки діяльності того чи іншого керівника лісгоспу», - звернувся до працівників підприємства Андрій Білоус. Він також додав – у рішенні обласної ради детально регламентовано роботу лісових господарств. Зокрема, йдеться про прозорий механізм лісовпорядкування, вирішення питання нелегальних пилорам, організацію роботи самих лісгоспів.

Старосамбірське ДЛГП «Галсільліс» - найбільше на Львівщині за площею лісогогосподарське підприємство. У його підпорядкуванні- 23 тис. 134 га. Нині тут працює 82 особи. Разом із тим, тільки кредиторська заборгованість підприємства сьогодні сягає 5, 5 млн. грн. 554 тис. грн – штрафні санкції через протерміновані платежі. «Чистий» прибуток підприємства у 2016 році становить 108 тис. грн.

«Старосамбірське підприємство залишилось в 90-х роках.  Про це говорять економічні показники. Опікуючись підприємством, обласна і районна рада, зараз  повинні відпрацювати правила взаємовідносин між співзасновниками. Маємо мобілізуватися і повірити в те, що можна навести порядок», - наголосив після звіту в.о. гендиректора «Галсільлісу» Володимир Мельник.

 

comments powered by HyperComments