Земельна ділянка на території Яворівської «Сірки» є непридатною для будівництва будь-яких об’єктів поводження з відходами, - експертна комісія

Середа, 1 лютого 2017, 22:41
Науково-експертна група заявила про неможливість будівництва сміттєпереробного заводу на Яворівщині.
Земельна ділянка на території Яворівської «Сірки»  є непридатною для будівництва будь-яких об’єктів поводження з відходами, - експертна комісія

1 лютого заступник керівника науково-експертної групи по ділянці під полігон ТПВ, кандидат технічних наук Юрій Зима оголосив попередній висновок експертів, які стверджують, що ні полігон, ні сміттєпереробний завод на Яворівській ДГХП “Сірка” будувати не можна. Про це повідомили у прес-службі ЛМР.

За словами науковця, такий висновок зроблено на підставі поверхневого просторового обстеження, згідно з яким на пропонованій території існує велика небезпека карстових проваль. Окрім того, поруч знаходяться великий орнітологічний заказник, санаторій та заповідник європейського значення, а відстань до найближчого водосховища є майже на 1 км меншою, аніж повинна бути. 

Важливою є також наявність відповідного рівня технічної культури, якого Україна наразі не досягла, тож такий об’єкт поводження з ТПВ на цій території може спричинити різко негативний вплив на місцеве водне та геологічне середовище, повітря та ґрунти, рослинний та тваринний світ. Усі ці чинники ставлять заборону на будівництво будь-якого сміттєпереробного комплексу на вказаній земельній ділянці.

«Є так звана обов’язкова складова будь-якого будівельного проекту – це оцінка впливу на навколишнє середовище. І тут є низка порушень. Власне, за такими первинними ознаками я роблю негативний попередній висновок. Учора у Львові відбулося перше засідання науково-експертної групи, і більшість її учасників підтримала такі мої суб’єктивні судження. Відтак, будь-який проектант, який, після отримання висновків, візьме на себе сміливість розробити щодо цієї ділянки проект, потерпить фіаско. Він навіть не дійде до етапу будівництва», – підкреслив Юрій Зима.

Відповідна робоча група, створена розпорядженням міського голови для обстеження ділянки з точки зору придатності її для облаштування нового полігону ТПВ, працюватиме до 13 лютого. Опісля вона повинна озвучити кінцеве рішення.

Нагадаємо, нещодавно Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман погодив виділення Львову земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного комплексу на території колишніх гірничо-хімічних підприємств Яворівського ДГХП «Сірка».

comments powered by HyperComments