ТОП-10 сучасних українських фільмів, про які ви, можливо, не знали

Євгенія Пласконь  |  Неділя, 29 січня 2017, 20:36
Топова десятка українських фільмів минулого року, які варто подивитись.
ТОП-10 сучасних українських фільмів, про які ви, можливо, не знали

Український кінематограф потрохи набирає обертів і виходить на світовий ринок. За кордоном і в Україні відбуваються міжнародні кінофестивалі, де молоді та вже знані режисери представляють свої доробки, але до пересічного глядача, на жаль, мало з них доходить. 

Саме тому ми публікуємо перелік кінострічок українського виробництва 2016 року.

1. "Моя бабуся Фані Каплан" (2016)

Історична мелодрама «Моя бабуся Фані Каплан» розповідає про життя жінки, яка увійшла в історію за спробу вбити Леніна.  Журналістка приїжджає в передмістя Парижа до старого, у якого зберігається щоденник його бабусі Фанні Каплан. Записи допоможуть зрозуміти як жила і що відчувала ця відважна жінка.
Режисер: Олена Дем'яненко,  Сценарій: Олена Дем'яненко, Дмитро Томашпольський, Мирослав Слабошпицький. Фільм отримав звання “Найкращий іноземний фільм” на Crystal Palace International Film Festival.

2. "Гніздо Горлиці" (2016)

Український повнометражний фільм “Гніздо Горлиці” розповідає про проблему еміграції, зокрема, коли українські жінки їдуть на заробітки за кордон. Фільм увійшов у кіноальманах українських режисерів про еміграцію “Україно, goodbye!”. Отримав нагороду “Найкращий український повнометражний фільм” на одеському кінофестивалі. Режисер: Тарас Ткаченко. 

3. "Жива ватра" (2013)

“Жива ватра” - український мистецький документальний фільм, який розповідає про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла в контексті сучасного світу. Вихід у прокат в Україні — 29 вересня 2016 року. Фільм отримав приз за найкращу операторську роботу на Salem Film Fest 2016. Режисер: Остап Костюк. 

4. "Червоний" (2017) 

Український історичний фільм, однойменна екранізація роману Андрія Кокотюхи. Кінофільм «Червоний» створений за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. Прем'єра стрічки запланована на весну 2017 року. Сюжет стрічки розповідає про двох українців, які одночасно воювали за різні ідеали. Але доля звела їх в одному таборі. Тепер вони на каторзі: український повстанець Данило Червоний та радянський льотчик Віктор Гуров. Червоний — із Заходу України. Гуров — зі Сходу. Режисер: Заза Буадзе.

5. "Гіркі жнива" (2017)

“Гіркі жнива” (англ. Bitter Harvest) — канадський кінофільм про історію кохання в розпал українського Голодомору 1932—1933 років. Фільм відомий також під робочою назвою «Врожай диявола» (англ. Devil’s Harvest). Є першою англомовною художньою кінокартиною про Голодомор. Закрита прем'єра картини відбулася на фестивалі для кінопрокатників «American Film Market» 9 листопада 2015 року в Санта-Моніці. Стрічка має вийти в український прокат 23 лютого2017 року. Режисер: Джордж Менделюк.

6. "Сторожова застава"(2017)

Український пригодницький фільм-фентезі, знятий Юрієм Ковальовим за мотивами однойменної книги Володимира Рутківського. Прем'єра стрічки в Україні відбудеться 12 жовтня 2017 року. Фільм розповідає про сучасного школяра Віктора, який через загадковий портал часу потрапляє у минуле — на тисячу років назад. 

7. "Жива" (2016)

Український історико-драматичний фільм, знятий Тарасом Химичем за реальними подіями. Він є дебютною ігровою повнометражною роботою режисера. Прем'єра стрічки в Україні відбулась 24 листопада 2016 року. Фільм розповідає про молоду дівчину Анну Попович, яка рятуючись від переслідувань МДБ (Міністерство державної безпеки СРСР), потрапляє в табір УПА.

8. "Микита Кожум'яка" (2016)

Український 3D-анімаційний фільм-фентезі, знятий Мануком Депояном за мотивами однойменної казки Антона Сіяніки. Прем'єра стрічки в Україні відбулась 13 жовтня 2016 року. Фільм розповідає про хлопчика Микиту, який повинен врятувати світ людей і світ магії від відьми. 

9. "Лобановський назавжди" (2016)

Український документальний фільм, знятий Антоном Азаровим. Світова прем'єра стрічки відбулася 12 червня 2016 року на Шеффілдському міжнародному документальному кінофестивалі, а в Україні — 1 грудня 2016 року. Фільм розповідає про видатного українського футбольного тренера Валерія Лобановського в період від 1960-х років до останнього виходу на поле. Цей фільм показали львівським юним футболістам у грудні минулого року.

10. "Крим, як це було" (2016)

Перший повнометражний фільм про анексію Криму Росією. Унікальні документальні кадри і невигадані історії моряків, льотчиків, десантників та морських піхотинців про жорстке протистояння окупантам одним дадуть відповідь на питання «Чому ми віддали Крим?», а інших примусять замислитися над майбутнім півострова. Фільм створено за підтримки NATO Information and Documentation Centre. Режисер Костянтин Кляцкін .

comments powered by HyperComments