Зміни у Львівській філармонії почалися з перестановки оркестру

Середа, 25 січня 2017, 23:06
До співпраці запросили американських музикантів - Ліну Холстлете та Далтона Дейвіса.
Зміни у Львівській філармонії почалися з перестановки оркестру

25 січня, у прес-клубі, головний диригент і художній керівник Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії Тарас Криса, у рамках прес-зустрічі розповів про нові проекти культурного закладу. Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

З вересня 2016 року головним диригентом і художнім керівником Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії став Тарас Криса, який зараз активно працює над формуванням “нового обличчя” оркестру:

“Я підбираю репертуар, який би показував сильні сторони оркестру: музикальність, артистичність, віртуозність, різноманітність”, - поділився Тарас Криса.

Цьогоріч вперше до діяльності оркестру залучили американських музикантів — валторністку Ліну Холстлете та альтиста Далтона Дейвіса. Також відзначили Олександра Божика, який є концертмейстром у оркестрі.

Як зазначив Тарас Криса, у філармонії мав відбутися конкурс на місце валторніста та альтиста Симфонічного оркестру, втім керівництво вирішило провести своєрідний експеримент і запросити до співпраці американців, на рік часу. Відповідно, конкурс проведуть аж у кінці 2017 року.

Серед іншого — омолодження складу музикантів. За словами Олександра Божика, зараз стараються міксувати концертмейстрів старших та молодших.

Що стосується репертуару, Тарас Криса пояснив, що має бути баланс між потребами оркестру, потребою публіки і персональним смаком головного диригента. Пріоритетною все ж є потреба оркестру — як його розвивати, і виходячи з цього підбирають репертуар.

Ще одним нововведенням стала перестановка оркестру:

“Перші скрипки — зліва, другі скрипки — справа. Тепер звучить як стереоефект”, - поділився Тарас Криса і додав: “Перша й друга скрипка дуже часто грають антифонально. [Після перестановки] і для слухача так ліпше звучить, і це збалансовує весь оркестр — звучання стає м’якшим”.

Довідка:
Тарас Криса народився в Києві у сім’ї професійних музикантів: батько, Олег Криса, є відомим скрипалем, учнем Давида Ойстраха; мати, Тетяна Чекіна, піаністка, а його дід, Павло Чекін, був тенором у Большому театрі в Москві.
Диригент навчався у музичній школі ім. Гнесіних в Москві, а в 1989 році емігрував з родиною до США, де продовжив навчатися грати на скрипці і диригувати в Університеті штату Індіана і Північно-Західному університеті. Його вчителями були скрипалі Неллі Школьникова і Наталя Гвоздецька, а диригувати навчав Віктор Ямпольський. Тарас Криса був удостоєний стипендії Американської Академії Диригування на музичному фестивалі в Аспені.

comments powered by HyperComments