Громадські активісти — за мирне вирішення проблеми зі сміттям у Львові

Євгенія Пласконь  |  Середа, 25 січня 2017, 15:01
Представники ГО “Громадський рух “Європейське місто” і мешканці вул. Персенківки вимагають адекватного вирішення питання з майданчиками з переробки сміття у Львові.
Громадські активісти — за мирне вирішення проблеми зі сміттям у Львові

У середу, 25 січня, у відбулась прес-конференція у Львівському прес-клубі, на якій активісти з ГО “Громадський рух “Європейське місто” розповіли про законні методи боротьби зі сміттєвою вакханалією.

Як зазначив голова ГО «Громадський рух «Європейське місто» Богдан Рабешко, минулого тижня під час скандальної сесії ЛМР, було проголосовано за створення п’яти майданчиків для брикетування і перевантаження сміття, у зв’язку з критичною ситуацією з вивезенням ТПВ у місті. Один із майданчиків мають розмістити на вулиці Персенківка, на території колишнього хімзаводу. 

“Історія майданчика така: 2010 року фірма “Габен”, яка зараз знаходиться на території хімзаводу, отримала від міста ділянку з очисними спорудами і уклала інвестиційний договір, за яким зобов’язалася привести очисні споруди у належний стан. 2016 року ЛМР за невиконання умов договору фірмою, забрала цей майданчик у власність громади міста”, - розповів Богдан Рабешко.

Таким чином, ще влітку мешканці вулиці знали, що майданчик планується віддати під сміттєсортувальну станцію. Але є зауваження: цей майданчик знаходиться у межах житлової зони, тому потрібна згода мешканців на розміщення сміттєсортувальної лінії.

“Ми розуміємо, що побудовою переробних майданчиків проблема вивозу сміття зі Львова не вирішиться, а лише відтермінується. Поряд з тим варто розуміти, що влада міста хоче зробити на території міста 5 санкціонованих звалищ, а це — 1) забруднення території, 2) забруднення ґрунту, повітря і 3) поширення різних хвороб”, - зазначив Богдан Рабешко.

Одразу після проголосованої “сміттєвої” ухвали, 20 січня 2017 року, ГО “Громадський рух” подала запит до ЛМР, відповідно до закону “Про доступ до публічної інформації”, із вимогою надати інформацію про схеми руху вантажівок зі сміттям по вулиці Персенківка, а також по території вул. Персенківка,19 і схему розміщення та складування сміття. Згідно із законодавством, міська рада повинна відповісти на цей запит у межах 7 робочих днів, якщо активісти відповіді не отримають, звернуться до суду.

За словами заступниці ГО «Громадський рух «Європейське місто» та мешканки вулиці Персенківка Оксани Шпек, люди не хочуть мати сміття біля хати та пошкодження нових доріг, рішення про ремонт яких домагалися два роки. Загалом на цій вулиці проживає 60 осіб, 41 з них підписали звернення, в якому делегували повноваження захищати їхні права Богданові Рабешкові та Оксані Шпек.

Як зазначив Богдан Рабешко, активісти збираються вирішувати питання виключно цивілізованим, правовим шляхом. Окрім того, нещодавно на Персенківці були помічені “чужинці”, які представились членами інших громадських організацій та “можуть вирішити” сміттєве питання. Богдан Рабешко запросив їх на прес-зустріч, у результаті ніхто з них не прийшов.

“Перекриття доріг — не є методом вирішення цієї проблеми. Для кого буде це обмеження руху, для львів’ян? Їм мало смітників під будинками, то будуть ще додаткові проблеми робити? Це незаконні методи”, - зазначив Богдан Рабешко та закликав представників псевдогромадських організацій дати можливість місцевим мешканцям самим вирішити проблему.

“По-перше, для виділення землі під майданчик для переробки сміття потрібні зміни до генплану міста. Генплану міста в нас ще не існує. По-друге, мають бути громадські слухання. А громадськість має консолідуватися заради вирішення цієї проблеми. Також має бути зроблена заява на рівні Києва, Президентом України, Верховною Радою, Кабміном, в якій чітко необхідно вказати: виконавча влада хоче допомогти Львову. Зараз виглядає, що Київ бореться зі Львовом, а львів’яни стали заручниками політичної ситуації”, - додав Богдан Рабешко.

comments powered by HyperComments