У Львові представили збірку успішних практик України та Польщі щодо реформи місцевого самоврядування

Середа, 18 січня 2017, 21:53
Книга містить описи вдалих ініціатив Польщі та України, які показують перетворення в громадах.
У Львові представили збірку успішних практик України та Польщі щодо реформи місцевого самоврядування

18 січня у Львівському прес-клубі презентували збірку «Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі і України», видану в рамках проекту «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування».

“Цей проект реалізовували організації Фонд “Освіта для демократії” (Варшава), ГО “Наше Поділля”, Товариство Лева і мережа громадських ініціатив”, - зазначила тренер проекту “Сильні локальні громади”, Оксана Чабан.

За словами координаторки проекту “Сильні локальні громади” Наталі Кертичак, ця збірка є підсумком роботи громад за 2015 — 2016 роки. Сам проект реалізовувався в рамках фінансової польсько-канадської підтримки, яка діє відповідно до програми Фонду міжнародної солідарності.

“Мета проекту – сприяння перетворенням, які започаткувалися в Україні, змінам у плані децентралізації. І тут наш проект був скерований на те, щоби надати такі вміння та навички громадам в Україні, які їм будуть потрібні в ході реформи децентралізації. Тобто показати, яким чином громади у цих нових умовах можуть використовувати нові можливості, співпрацю та планувати зміни в громадах, із залученням мешканців, та прислухатися до їх думки”, - пояснила Наталя Кертичак. 

Проект реалізувався у 9 областях України – у Львівській, Чернівецькій, Черкаській, Чернігівській, Одеській, Сумській, Миколаївській та Херсонській. Спершу це була організація 18 тренінгів і навчань для представників громад та активістів, у яких взяло участь 187 осіб. Учасники тренінгів опісля отриманої інформації, реалізовували практичні завдання у громадах:  проведення аналізу, вивчення проблем і потреб громадян у вигляді живого спілкування з людьми.

Як зазначив  керівник місцевої ініціативи села Деревня (Жовківський район) Богдан Зелений, теоретичний матеріал учасники тренінгів отримали у вересні-жовтні минулого року, коли реформа децентралізації лише набирала оборотів.

“Тоді багато говорили про те, що Україна, в рамках реформи децентралізації, йде кроками Польщі, наслідує її приклад. Тому хотілося реально відчути і побачити, який же був цей приклад Польщі. Завдяки цьому проекту ми мали можливість ознайомитися зі змінами в Польщі: як вони відбувалися, як поляки до цього дійшли і які результати від цього мають зараз”, - пояснив Богдан Зелений.

За словами Богдана Зеленого, учасники проекту вирішили дослідити механізм функціонування різних рівнів місцевого самоврядування: як на рівні воєводства, так і на рівні ґмін. Окрім цього, у Польщі самоорганізовуються навіть великі мікрорайони у містах.

До збірки увійшло 13 прикладів із Польщі і 13 — з України. Як пояснила Оксана Чабан, приклади стосуються різних сфер: як працювати зі школярами, як вирішити писання сміття, про сортування, як працюють з  молоддю, центри допомоги переселенцям, облагородження автобусних зупинок, приклади на рівні сільських громад та ін.

Раніше "Справжня Варта" повідомляла про те, що в Україні активісти перевидали модулі про роботу ОТГ.

comments powered by HyperComments