У Львові професійні психологи розвіяли міфи щодо психологічної реабілітації ветеранів АТО

Понеділок, 16 січня 2017, 17:10
Фахівці розповіли про те, чому демобілізованим військовослужбовцям не слід нехтувати візитом до психолога.
У Львові професійні психологи розвіяли міфи щодо психологічної реабілітації ветеранів АТО

Сьогодні, 16 січня, у рамках прес-зустрічі від всеукраїнського проекту “Без броні”, психолог Тетяна Руденко та фізичний терапевт Станіслав Агафонов поділилися професійними поглядами на проблему реабілітації та соціальної адаптації воїнів АТО.

“У суспільстві існує міф, що до психолога звертаються лише хворі; існують думки, що краще я десь піду посиджу, погуляю з друзями і тоді проблема вирішиться. Ні. Тому що психологічна допомога — це певний комплекс заходів, де фахівець, який дійсно орієнтується в травмотерапії, може зрозуміти, в якому стані перебуває військовослужбовець або член родини військовослужбовця чи людина, котра якось співіснує з ним, для того щоб допомогти як родині, так і військовослужбовцю”, - розповіла психолог проекту “Без броні”, волонтер Тетяна Руденко.

Психосоціальна підтримка — це комплекс заходів психологічної, медичної, юридичної та соціальної підтримки людини (в даному випадку — військовослужбовця), яка допоможе зорієнтуватися про первинні потреби цієї людини.

“Вводити психологічну культуру в нашій нації було б дуже добре, не тільки коли ми говоримо про військовослужбовців”, - зазначила Тетяна Руденко.

При допомозі ветеранам АТО, відбувається робота за наступними напрямками: 1) рівний — рівному (ветерани допомагають ветеранам); 2) індивідуальна робота (безпосередньо із психологом), 3) робота з родиною військовослужбовця (коли ветеран не хоче йти до психолога). Як наголосила Тетяна Руденко, загальнодержавної програми як такої, не існує.

“Санаторій — це не є повноцінна психологічна реабілітація. Тому що 12 днів — це відпочинок, а не психологічна реабілітація”, - пояснила Тетяна Руденко.

За словами Тетяни Руденко, ще один міф, поширений в Україні — про те, що більшість демобілізованих мають діагноз посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Насправді це не так.

“Діагноз ПТСР ставить психіатр, тому використовувати його до всіх бійців, які повертаються із зони АТО, є некоректним. Це можуть бути розлади адаптації. У цьому випадку людина за 12 місяців може переналаштуватись”, - пояснила Тетяна Руденко.

Основні проблеми, з якими звертаються військовослужбовці до психолога Тетяни Руденко, - розлади сну, головні болі, стан апатії, родинні негаразди (розлучення і т. ін.), соціальні проблеми (фінанси, робота).

Що стосується фізичної реабілітації у Львові, за словами викладача Школи реабілітаційної медицини Українського католицького університету, керівника соціального проекту «Простір можливостей» Станіслава Агафонова, медики стараються застосовувати досвід лікування закордонного зразка.

“Ще з 2015 року, працюючи у Міжнародній гуманітарній організації “Handicap International”, ми займалися питаннями реабілітації бійців АТО, поранених у ході конфлікту та переселенців з питаннями фізичної терапії. У ході цієї роботи ми були під постійною супервізією закордонних спеціалістів з країн Англії, Італії, Бельгії. Вони проводили нам тренінги та курси, при виникненні питань пояснювали, як краще працювати”, - розповів Станіслав Агафонов.

Такого роду соціальну допомогу вирішили продовжити у проекті “Простір можливостей”, яким користуються бійці АТО та їх родини, волонтери, переселенці. Модель реабілітації для всіх однакова: спілкування, обстеження, діагностика і лікування.

Як зазначив у коментарі для “Справжньої Варти” представник Національного корпусу “АЗОВ”, бійці ставляться до ініціативи “Без броні” позитивно та вважають, що її слід було реалізувати давно:

“Звичайно, ця ініціатива повинна би була виступати від держави, а не від громадської організації. Давно слід було зробити стандартизацію усіх організацій по Україні, які допомагають АТОвцям. Ми підтримуємо цю ініціативу, де буде одна стандартизована система по тому, де бійці АТО можуть дістати допомогу по різних напрямках. Ми спілкуємось із деякими організаціями, яких будемо допомагати вносити в цей реєстр, зокрема, ГО “Справа Кольпінга в Україні” і Фонд допомоги АТОвцям”, - повідомили у “АЗОВі”.

Нагадаємо, що організатором всеукраїнського проекту “Без броні” є ГО “STUDENA”, у рамках Української ініціативи з Підвищення впевненості (UCBI), за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Раніше "Справжня Варта" розповідала детальніше про проект "Без броні".

comments powered by HyperComments