У Львові на публічне обговорення винесуть стратегію поводження зі сміттям до 2022 року

Середа, 11 січня 2017, 14:36
Місто долучається до світової ініціативи “Нуль відходів” (Zero waste): до процесу залучають міжнародних експертів, а також фахівців із міст-партнерів.
У Львові на публічне обговорення винесуть стратегію поводження зі сміттям до 2022 року

Сьогодні, 11 січня, у Центрі міської історії (вул. Богомольця, 6; конференц-зал) о 17:30 годині відбудуться публічні обговорення стратегії переходу від управління відходами до управління ресурсами, що сприяє економічному та соціальному розвитку. Для цього пріоритет надають заходам із запобігання утворення відходів, роздільному збору сміття та повторному використанню товарів. 

Ця концепція і буде основою Стратегії поводження з відходами на 2017-2022 роки. Відтак, Львів повинен стати першим містом України, що приєднається до спільноти прогресивних міст світу. Про це повідомили у прес-службі ЛМР.

"Ми даємо публічний старт розробці цієї стратегії, до якої хочемо залучити громадськість із різних середовищ. Ми ставимо перед собою 2 пріоритети. З одного боку – це максимальна партисипативність та інтегрованість стратегії. З іншого – ми звернулись до наших міст-партнерів у Польщі, до «Зеленої столиці» Любляни, до одного з найбільш зелених міст Європи – міста Фрайбурга, які допомагатимуть нам у роботі над нашою візією", - зазначив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко

"Окрім того, ми сьогодні також звернулися до німецьких колег, які працюють над національною стратегією поводження з ТПВ. Загалом, ми б хотіли, щоб через 5 років хоча б 30% відходів не йшли на захоронення, а перероблялись, сортувались тощо", – додав Андрій Москаленко.

Передбачається, що план дій, згідно зі стратегією, охоплюватиме декілька пріоритетних напрямів:  попередження; перевикористання; сортування; перетворення в енергію; захоронення.

За проміжними результатами напрацювань, відбуватиметься промоція зменшення кількості відходів, їх сортування та переробки; створення умов для ефективного сортування сміття; освіта для різних груп населення; робота з бізнесом та економічні стимули.

«Упродовж минулого року ми проводили дуже багато екологічних заходів у Львові. Серед них – різноманітні навчання, табори, майстер-класи та дискусійні зустрічі. Під час однієї з таких зустрічей присутні зголосилися до створення робочої групи, у рамках якої, зокрема, напрацьовували б відповідні пропозиції щодо змін у Програму поводження з відходами у Львові на 2014-2018 роки. Зараз же основним нашим завданням є спільне залучення максимальної кількості людей із різних середовищ до формування нової стратегії та програми на найближчі роки», – відзначив координатор соціальної ініціативи «Хтось не зробить», Олег Котис.

comments powered by HyperComments