Коли мистецький проект переростає в щось більше: про казки від воїнів АТО та простір для бійців у Львові

Євгенія Пласконь  |  Вівторок, 27 грудня 2016, 20:02
Про ідею створення простору для учасників АТО у Львові розповіли у ході презентації проекту “Воїни АТО читають казки дітям”.
Коли мистецький проект переростає в щось більше: про казки від воїнів АТО та простір для бійців у Львові

27 грудня у одній з центральних кав’ярень міста відбулася презентація диску з казками, які озвучили для дітей Захисники України. Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

Як пояснила координатор заходу Анастасія Зайцева, мистецький проект “Воїни АТО читають казки дітям” було здійснено в кілька етапів: спершу був професійний запис в студії, зараз відбувається презентація цього диску, в якій беруть участь діти воїнів АТО та учасники проекту. 

19 казок на диску поділені на три блоки: Українські народні та авторські казки для малят, Українські героїчні казки та дві Карпатські легенди.

“Для початку ми відібрали героїчні казки, які би начитували воїни АТО, тематично. Потім з’явилася ініціатива від матусь, які захотіли почути казочки для малят. Після ініціативи одного з учасників — Фрідріха Єфімовського, який є провідником по Карпатах, ми включили ще дві карпатські легенди”, - розповіла Анастасія Зайцева.

За словами представників Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій, зараз назріває ініціатива створення соціальної платформи для їхніх відвідувачів:

“Хочемо, щоб це був простір для учасників АТО, куди вони можуть прийти не тільки з якимись проблемами, а просто поспілкуватися. Якщо буде таке бажання чи потреба, можуть такі зустрічі в нас проводити, з читанням казок. Можливо, це буде більше камерно, без журналістів”, - зазначили представники центру.

Таку ідею стараються перехопити волонтери з Харкова, де планують зробити презентацію дітям воїнів АТО і передати в дитячі заклади й інтернати міста диски.

Наразі випустили 1 тисячу примірників, половину з яких розповсюджують безкоштовно серед учасників проекту, решта — на продаж для покриття витрат. Організатори кажуть, що якщо диски не продадуться, їх передадуть у інші міста.

“Запит на них є дуже великий. Навіть є пропозиція додрукувати тираж”, - розповіла Анастасія Зайцева.

Організатори зазначили, що партнер проекту - Hand Made по-львівськи для Армії руками волонтерів - поширює збірку і таким чином збирає кошти для воїнів, які передають на передову. На зібрані від продажу диску кошти купують необхідні харчі чи матеріали для виробництва балаклав, маскхалатів та ін. У Львові придбати диск можна у “Вірменці” за 78 гривень.

До слова, кожна казка покладена на музику. Два львівських гурти -  Burdon Folk Band та Troye Zillia — надали професійну українську музику, яка звучить на диску. В оформленні обкладинки диску взяли участь діти та творча майстерня Малювці, які намалювали колаж з елементами декількох казок.

Раніше "Справжня Варта" писала про те, як воїни АТО зачитували дітям казки.

comments powered by HyperComments