5 разів спостерігачам на виборах довелося звертатися до правоохоронних органів

Євгенія Пласконь  |  П'ятниця, 23 грудня 2016, 16:23
23 грудня на прес-конференції «Вибори в об’єднаних громадах на Львівщині: підсумки громадського спостереження» представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли про основні проблеми та порушення під час виборів у ОТГ Львівської області.
5 разів спостерігачам на виборах довелося звертатися до правоохоронних органів

Вибори 18 грудня охопили 6 ОТГ: Шегинівську, Мостиську, Судововишянську, Давидівську, Жовтанецьку та Нижанковицьку.  Попри нормальний відсоток явки (у середньому 47%) порівняно з іншими областями України, багато порушень зафіксовано не було. Втім, 5 разів викликати поліцію на дільниці все ж довелось.

За словами інформаційного директора Громадянської мережі ОПОРА у Львові Ірини Швець, на особливості спостереження частково вплинув розмір громад, які сильно різняться: якщо Нижанковицька ОТГ об’єднує лише 3 села, то найбільша — Мостиська — об’єднала районний центр і 27 навколишніх сіл. 

“Незалежне ГО “ОПОРА” проводить спостереження у двох форматах: довготермінового і короткотермінового (у день голосування). Довготермінове розпочалося з початком виборчого процесу. У роботі незалежні спостерігачі керуються законодавством України, кодексом належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії, міжнародними стандартами громадського спостереження”, - пояснила Ірина Швець.

На цьогорічних виборах, спостерігачі запровадили новинку: під час короткотермінового спостереження створили мобільні групи, які працювали на окремих ОТГ (а не по дільницях, як зазвичай). Винятком стала лише Нижанковицька громада, тому що вона найменша: тут спостерігач працював на дільниці. 

Інші спостерігачі працювали не лише на дільницях, а й біля дільниць у тих населених пунктах, де обирали депутатів місцевих рад чи міських, сільських, селищних голів.

Як зазначила координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Львівській області Наталія Радиш, найбільше порушень стосувалося саме нерівномірного розподілу кількості виборців стосовно округів та щодо розміщення агітаційних матеріалів, які не мають відповідних вихідних даних, а отже — фінансувалися не з виборчих фондів кандидатів. 

“Більшість кандидатів, особливо в депутати міських, сільських чи селищних рад навіть не відкривали свої виборчі фонди. Обмежувались друком агітаційних матеріалів на власному обладнанні, без відкриття фондів, тому промоніторити наскільки це відповідало нормам закону є мало можливим”, - розповіла Наталія Радиш.

Майже всі дільниці відкрилися вчасно, окрім однієї у Нижанковичах, яка була відкрита для голосування на годину пізніше. 

“Після того як голова виборчої комісії витягнула бюлетені з сейфу і роздала членам комісії, кожен перерахував їх, і здалося, ніби не вистачає 20 бюлетенів від загальної кількості, яку їм оголосили. Після чого почалася процедура перерахунку, де виявилося, що всі бюлетені на місці”, - повідомила координатор спостереження ОПОРИ.

Частина зауважень стосувалася побутових питань: неналежного облаштування приміщень, де не було достатньо місця для комісії чи для виборчих скриньок.

Із серйозніших порушень спостерігачі відмітили проблеми з протоколом про підрахунок голосів: відповідно до процедури, є кілька пунктів, які необхідно заповнити під час ранкового засідання (кількість виборців, бюлетенів, кількість осіб, які мають голосувати вдома). Як зазначила Наталя Радиш, у більшій частині дільниць цей прокол заповнювали під час голосування. З іншої сторони були дільничні комісії, які в день голосування починали вже підписувати протоколи.

Типове порушення для сільської місцевості: голосування без пред’явлення документа, що посвідчує особу. Хоч члени комісії й казали, що знають цих осіб без паспорта, але на зауваги спостерігачів реагували.

Явка у Львівській області трохи вища, ніж всеукраїнська. З шести територіальних виборчих комісій, три - Мостиськ, Давидів і Шегині — не подавали звітів про явку на 12:00 та 16:00 год. Якщо говорити про загальну підсумкову явку, то найвища — у Нижанковицькій ОТГ (67%), найнижча — в Судовій Вишні (41%). 

“За результатами моніторингу, п’ять разів офіційним спостерігачам довелося звертатися до правоохоронних органів, з метою припинення виявлених правопорушень. Два повідомлення стосувалися Мостиської ОТГ — підписання незаповнених протоколів про підрахунок виборчих голосів під час проведення голосування. Більшість членів комісії, які це робили, розуміли, що вчиняють правопорушення, але пояснювали це намаганням оптимізувати свою роботу. 

Двічі викликали поліцію на дільницю в Пасіках-Зубрицьких, перший випадок — спостерігач від одного з кандидатів на сільського голову перешкоджав членам виборчої комісії видавати бюлетені, забравши в них списки виборців і почав фотографувати їх. Другий випадок на цій же дільниці — коли нас, як офіційних спостерігачів, не було допущено на підрахунок голосів, на підсумкове засідання. З’являлися сторонні особи, які заявляли, що виконують свій громадянський обов’язок і не допускали нас на дільницю”, - розповіла Наталія Радиш.

Останній, п’ятий випадок — перешкоджання діяльності офіційного спостерігача в Жовтанецькій ОТГ. Спостерігач, прийшовши на дільницю, побачила, що є конфліктна ситуація з головою  територіальної комісії, почала проводити відеозйомку, відповідно до своїх прав. Одна із членів комісії почала вибивати техніку з рук, мотивуючи це тим, що не хоче бути публічною і не давала згоди на публічну зйомку.

comments powered by HyperComments