“Більшість хлопців, які повернулися додому, думками все ще в 2014 році. Вони не усвідомлюють, що вже — 2016”, - боєць АТО

Євгенія Пласконь  |  Середа, 14 грудня 2016, 18:41
Розповідь військового про те, наскільки важко воїнам повернутись до спокійного життя.
“Більшість хлопців, які повернулися додому, думками все ще в 2014 році. Вони не усвідомлюють, що вже — 2016”, - боєць АТО

14 грудня, під час прес-конференції на тему: «Діяльність НАТО у сфері соціального захисту українських військовослужбовців: психологічна реабілітація демобілізованих учасників АТО», яка відбулася у Львівському прес-клубі, своїми думками про психологічний стан бійців АТО розповів колишній воїн батальйону “Донбас” Руслан Кідалов.

Про те, що в нього – посттравматичний синдром, учасник бойових дій на сході України зрозумів, коли ледве не побив двох чоловіків у черзі на пошті. Солдат провів у зоні АТО півтора року:
“Багато з тих, хто повернулися з війни, уві сні все ще на танках їздять, хтось когось хоче прибити. Хлопці соромляться в цьому зізнатися. Я – не соромлюсь”, - констатував колишній боєць батальйону «Донбас».
За його словами, психологам доведеться провести серйозну роботу з реабілітації воїнів, адже більшість із них не визнають своїх проблем і першими йти на консультацію не будуть.
Навіть психологи, які працюють з мобілізованими учасниками бойових дій, не можуть сильно вплинути на бійців: ще під час служби Руслана Кідалова у Національній гвардії, ГО “Ліга офіцерів” проводила психологічний семінар. За словами бійця, всього з тренінгу не запам’ятав.
“З тренінгу пам’ятаю вправи на дихання. Поради дослухатися до себе і своїх потреб. Радили, коли працюєш у спортзалі, то звертати увагу не на гарних дівчат, а на штангу і гантелі”, - згадує Руслан Кідалов.

Також тими знаннями, які він отримав під час семінару, учасник бойових дій ділиться з бійцями, яким не пощастило отримати психологічну допомогу, та з їхніми дружинами.

“Після звільнення ти приходиш додому і думаєш, що все добре, що ти такий, яким і був. А це не так. Більшість хлопців, які повернулися додому, думками все ще в 2014 році. Вони не усвідомлюють, що вже - 2016”, - згадує боєць.
Руслан Кідалов — один із тих людей, які розуміють усю глибину проблеми і старається допомогти своїм колегам. З цією метою він створив у Києві проект «Атошка» з надання побутових послуг населенню. Послуги ці надають учасники АТО.

“Хлопцям потрібна робота, зарплата, впевненість у завтрашньому дні. А, крім того, спілкування. Ми, спілкуючись між собою, обговорюємо ситуації, в яких опинилися, і даємо поради. Наприклад, коли боєць приходить на «дємбєль» і йому треба вибігати питання у військкоматі, у поліклініці, з землею. Тобі обіцяють одне, а насправді все є іншим”, - поянив Руслан Кідалов.

Колишній боєць згадав проблему з новою роботою, якої йому держава не надала й досі, після демобілізації:

“Мені дали перелік понад сорока професій, на які я можу перевчитися. Я записався на дві. За кілька місяців мені зателефонували і сказали: «На ці професії ніхто вас вчити не хоче, виберіть щось інше». Я обрав іншу. Це був серпень. Зараз вже грудень, але мене все ще не запросили на перекваліфікацію”, - констатував факт Руслан Кідалов.

comments powered by HyperComments