“Підкуп виборців — це чи не найбільше порушення”, - Наталія Радиш

Євгенія Пласконь  |  Понеділок, 12 грудня 2016, 19:38
Спостерігачі за виборами в ОТГ — про найпоширеніші порушення.
“Підкуп виборців — це чи не найбільше порушення”, - Наталія Радиш

Минулого року після місцевих виборів було відкрито 422 кримінальних провадження. Для порівняння: після виборів до парламенту відкрили 349 проваджень, а після президентських виборів – загалом 150.

Про це 12 грудня, під час прес-конференції на тему: «Порушення на виборах у об'єднаних громадах: про що говорить статистика», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила координатор спостереження за виборами в ОТГ від Громадянської мережі «ОПОРА» Наталія Радиш.

“Підкуп виборців — це чи не найбільше порушення, яке роблять кандидати. Вони провокують на те, щоб дати, підкупити виборців чи просто обіцяють, але нічого не роблять. Проте виборці забувають: згідно з законодавством карають не тільки того, хто дає, але й того, хто отримує неправомірну вигоду. 13 виборців погодились на отримання хабара”, - розповіла про спостереження “Опори” Наталія Радиш.

За порушення виборчого законодавства суд накладає штраф до 8 тисяч гривень або ув’язнює до 5 років. Проте лише двох порушників оштрафували на цю суму, троє отримали чек на 2-3 тисячі грн, решта  — до 2 тисяч. 

Іншим зловмисникам суд визначив мірою покарання ув’язнення (на 1, 3 або 5 років), які не відбулися, адже у всіх цих випадках порушників звільнили з випробувальним терміном.

“Фактично, ми можемо сказати, що жодна особа у результаті вчинення правопорушень на місцевих виборах 2015 року не відбуває основне покарання”, - підсумувала Наталія Радиш.

У “Опорі” узагальнили “портрет” потенційного порушника на виборах. За словами Наталії Радиш — це або безробітні, або пенсіонери, не залежно від статі (31 чоловік та 38 жінок) чи місця проживання (місто або село).

comments powered by HyperComments