У Львові знову орудують догхантери

Євгенія Пласконь  |  Субота, 10 грудня 2016, 00:22
Ветеринар розповідає, як убезпечити своїх улюбленців.
У Львові знову орудують догхантери

У Львові відновились масові отруєння тварин та заклики у соцмережах розкидати отруту у місцях вигулу.  Про це повідомляють у прес-службі Львівської міської ради.

Зокрема, сліди отрути виявлено у парку Франка на спеціально облаштованому для вигулу собак майданчику, біля Краківського ринку, на Сихові та інших територіях міста. 

ЛКП «Лев» звертається до власників собак із закликом бути обачними, не відпускати собак на самовигул, не дозволяти їм піднімати їжу з землі чи їсти з рук невідомих людей. Адже отрута, яку розкидають зловмисники, призводить до повільної та болісної смерті, проте при вчасному реагуванні є шанси врятувати улюбленця.

Ветеринарний лікар ЛКП «Лев» Ольга Кіщук дає поради щодо профілактики та першої невідкладної допомоги тварині, якщо вона стала жертвою зловмисників та з’їла отруту:

ПРОФІЛАКТИКА: собак слід вигулювати в наморднику і на повідку, особливо у житлових районах біля будинків, смітників, а також у парках. Після прогулянки слід ретельно мити не тільки лапи, але й морду тварини. Уважно спостерігати за станом собаки після прогулянки.

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ: розвиваються упродовж 15 хвилин – 2 годин після прогулянки. Це – слабкість спочатку задніх, а потім і передніх кінцівок. Хитка хода, пізніше собака не може встати на ноги. Більш пізні симптоми включають судоми, рясну слинотечу, вокалізацію (собака виє), пізніше судоми стають неперервними, розвивається сплутаність свідомості, коматозний стан і смерть.

ЛІКУВАННЯ:
·При перших ознаках слабкості тварині треба ввести вітамін В6 – піридоксин. Дозування – в середньому 50-71 мг на кілограм живої маси (1-1,4 мл/кг), бажано внутрішньовенно (вводити повільно). Якщо немає можливості вводити препарат внутрішньовенно, тоді слід вколоти внутрішньом’язово. При потребі дозу вітаміну можна збільшити, піридоксин не є токсичним для тварини, тому передозування маловірогідне.

·При відсутності у тварини блювоти її можна спробувати викликати. Ще один метод, за допомогою якого можна викликати блювоту у собаки, базується на використанні кухонної солі. Якщо Вам важко використовувати суху сіль, можна приготувати її розчин з розрахунку: одна чайна ложка солі на півлітра теплої води. Слід залити приготований розчин за щоку собаці за допомогою спринцівки. Обсяг необхідної суміші визначте в співвідношенні 5 мл розчину на 10 кг ваги тварини. Роздратування смакових рецептів має призвести до блювоти. Якщо ж блювота була, то викликати її повторно не потрібно.

·Можна дати собаці атоксил, 1-3 столових ложки, розведеного навпіл з водою.

Разом з тим, тварину слід якнайшвидше доставити у ветеринарну клініку.

ЛКП «Лев» також інформує: варто документувати (знімати на фото, відео) такі випадки та одразу ж звертатися до поліції, а також інформувати медіа та громадськість у соціальних мережах, аби передбачити наступні отруєння.

Нагадаємо, на базі ЛКП «Лев» діє Перша Комунальна Ветеринарна Клініка, що надає допомогу та лікування безпритульним та домашнім тваринам Львова. Деталі на сайті: http://lkplev.com/.

comments powered by HyperComments