Всеукраїнський Вертеп-фест запрошує колективи Львова та області до Харкова

Юлія Субота  |  Четвер, 8 грудня 2016, 10:59
13-14 січня у Харкові пройде Вертеп-фест 2017.
Всеукраїнський Вертеп-фест запрошує колективи Львова та області до Харкова

Пастухи і волхви, чорти й янголи, депутати і “беркути”: 13-14 січня Харків наповнять персонажі традиційних і сучасних вертепів. Організатори Вертеп-фесту 2017 анонсують один із найцікавіших в Україні фестивалів вертепів та запрошують учасників з усіх регіонів країни.


Подати заявку до участі в фестивалі можна до 15 грудня за лінком. Фестивальний комітет забезпечує поселення і харчування учасників та покриває основну частину дорожніх витрат.


За словами координаторів, сьогодні до участі в фестивалі вже зареєструвалися близько 30 колективів із різних регіонів України. Всі вони різняться за форматом: дитячі й дорослі, традиційні й сучасні, музичні і драматичні…
 
“Вертеп завжди цікаво реагує на актуальні соціальні проблеми, – говорить співкоординатор проекту, директор БФ “Харків з тобою” Андрій Шейнін. – Дивіться, в традиційному народному вертепі, окрім героїв віфлеємської леѓенди та народних міфічних персонажів (коза, смерть, чорт, янголи…) діють солдати, шинкарі, мандрівні дяки… А за останні два роки в вертепах поселилися, наприклад, “беркути”, “хабарники” і мій улюблений персонаж – “Чірт” (озброєний "бімбою"). Їм протистоять сміливі студенти, військові і волонтери. Традиційний театр повертає собі важливу соціальну роль”.


Та, говорить Андрій, яким би не був формат вертепу, спільне у них одне: беззаперечна перемога добра над злом, світла над темрявою. “Це те, чого ми зараз усі потребуємо, – віри в перемогу добра. Тому і слоган нашого фестивалю – “За світло те, що темряву здолало”, – говорить координатор.
 
Організатори очікують, що глядачами фестивалю стане понад 10 тисяч харків’ян та гостей міста – завдяки великій кількості фестивальних майданчиків та подіям під відкритим небом.


Як розповіла співкоординаторка фестивалю Олена Рофе-Бекетова, 13 січня фестиваль почнеться з параду вертепів: дві яскраві колони рухатимуться назустріч одна одній від площ Конституції та Свободи. Далі вертепи гратимуть на кількох фестивальних майданчиках, список яких наразі уточнюється.
 
У другій половині дня в Театрально-концертному центрі ХНАТОБу вертепні колективи гратимуть для дітей-сиріт, дітей із особливими фізичними потребами, дітей переселенців, дітей волонтерів та військовослужбовців. Дитяча програма продовжиться наступного дня, 14 січня.
 
Окрім основних локацій, в обидва дні фестивалю вертепні колективи гратимуть на альтернативних майданчиках (близько 10-ти): в дитячих лікарнях, військових шпиталях та торговельно-розважальних центрах. “Ми готові до запрошень від різноманітних інституцій, – говорить Олена Рофе-Бекетова. – Вертепи не вимагають особливої інфраструктури, оскільки є пересувними театрами, тож наші учасники радо зіграють свої вистави там, де їм будуть раді”.

comments powered by HyperComments